дом Общество Благодетели от Украйна и Грузия обновиха шуменска църква

Благодетели от Украйна и Грузия обновиха шуменска църква

2
ДЯЛ

Поредни дарения за най-голямата църква в Шумен „Св.Св.три Светители“ направиха за светлия християнски празник „Рождество Христово“ благодетели от Украйна и Грузия.
„Благодарение на православни християни, сред които и представители на бизнеса, в дясно от Светия олтар вече е монтиран владишкият трон. Това е специално място в храма, отредено специално за епархийския митрополит. Тронът е решен в тъмнокафяв цвят с икона в центъра. Намира се в дясно от Св.олтар. Дарителите от град в Украйна са пожелали да останат анонимни“, заяви за 24shumen.com председателят на църковното настоятелство отец Красимир Капитанов.

Копие на чудотворната икона на Св.Богородица от Иверския манастир в Света Гора дариха други християни. Светинята, която е известна още с името „Портаитиса“ – Вратарница е закупена от църковен магазин на Грузинската патриаршия в Тбилиси, сподели служител в храма.
Тази чудотворна икона, според бележитият поклонник Барски, е с твърде страховит поглед, с големи очи.
В лявата си ръка държи Иисус Христос. Цялата, освен лицето, е покрита със сребърнокована позлатена риза и изпъстрена със скъпоценни камъни и златни монети, дарени от императори, князе, царе и благородници заради многото й чудотворства.
На шията на Божията майка има рана, нанесена й в древността от един невервящ човек Варвар. От злоба и омраза ударил образа с нож. Следите са видни и днес. След много премеждия, които претърпял Варвар, той се покаял, повярвал и станал монах.
Почти на приключване е ремонтът в шуменската църква. Някогашният дървен плот вече е в историята. Заменен е с плочи от гранитогрес – отново дарение от украински дарители.
„Ако нямаше такива благодетели беше невъзможно да започнем ремонта. Благодаря им сърдечно“, каза още отец Красимир.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКоледа като символ на раждането на светлината
Следваща статияМитрополит Йоан: Да имаме мир с Бога и със съвестта

2 КОМЕНТАРИ

  1. Много изтъркано е вече тва: „дарители от Украйна и Грузия, пожелали анонимност“. Разширява се периметъра-утре може да са и от Лихтенщайн.
    Да не би да е Благинка Андреешвили от Тбилиси?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here