дом Общество Асоциация „Хидроенергия“: Недостатъчните валежи и намаленият воден приток са основните причини за...

Асоциация „Хидроенергия“: Недостатъчните валежи и намаленият воден приток са основните причини за водната криза

0
ДЯЛ

Категорично несъгласие с твърденията за връзка между водната криза и работата на ВЕЦ-овете изрази Асоциация „Хидроенергия“ в отворено писмо до ангажираните с хидроенергийния сектор институции. В последните седмици покрай тежката кризисна ситуация на територията на община Перник все по-често се прави необоснована връзка между работата на ВЕЦ-овете и липсата на вода в язовирите. Твърденията, че водноелектрическите централи носят отговорност за намалените водни количества, породени от спецификите и промените в хидрологията, показват липса на компетентност и непознаване на механизмите и процесите, съпътстващи производство на електроенергия от вода, пишат от Асоциацията.
През изминалата 2019 г. ВЕЦ работят в условия на силно намален воден приток в сравнение със средните исторически стойности за страната, а отчетеното производството е с над 30% по-ниско от средните стойности за периода 2004 – 2019г. Това сочи анализ на секторните данни за обемите на производство през последните 15 години. Официалните данни от хидрометеорологичния бюлетин на Националния институт по метеорология и хидрология показват, че общият обем на речния отток в страната за последното тримесечие на 2019 г. е с 31% по-малък от стойностите за 2018 г., а средномесечните водни стоежи са под месечните норми и са със стойности по-ниски спрямо предходната година. В резултат на това към днешна дата десетки централи на практика не работят или обработват единствено количества за осигуряване на минималния екологичен отток. Осигуряването на минималния екологичен отток е задължително условие съгласно Закона за водите, с оглед запазване на непрекъснатостта на реките и поддържане на доброто качеството на водните екосистеми и на влажните зони, според изискванията за опазване на околната среда.
Асоциация Хидроенергия призовава да бъде представен коректно процеса на производство на енергия от ВЕЦ – в хода на осъществяване на дейността си ВЕЦ използват само кинетичната енергия на водата, без реално да употребяват воден ресурс. След преработване на съответните количества, водата се връща в руслото на реката, без да има изменение в количествения състав. В този смисъл ВЕЦ няма как да окажат отрицателно въздействие върху водоснабдяването в страната, а напротив – те често са част от по-широка инфраструктура за задоволяване на обществените приоритети.
И не на последно място подчертаваме, че България се прилага концепция за интегрираното управление на водните ресурси, която се изразява в следния приоритетен ред на водоползване: за питейно-битови нужди, за лечение и профилактика – само за минерални води, за земеделски цели, за други цели, включително промишлени цели, отдих и хидроенергетика. Както ясно се вижда, производството на енергия от вода е с най-нисък приоритет и ВЕЦ работят едва след като са задоволени обществените потребности, се казва още в съобщението.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗа 14-а година организират конкурса „Лаборатория за слава“
Следваща статияОгнеборци спасиха къща от опожаряване в Нови пазар, горя постройка в „Под манастира“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here