дом Общество Арх. Валери Колев: Цветовете по пешеходната алея в Шумен са експериментални!

Арх. Валери Колев: Цветовете по пешеходната алея в Шумен са експериментални!

1
ДЯЛ

Преди дни малък участък от асфалтовата настилка зад „Руски паметник“ в Шумен бе изрязана, а на нейно място бе положена нова, обагрена в ярко червено. Това събуди недоволство и въпроси в социалните мрежи.Наш репортер потърси обяснение за стилистичния избор и символиката на цветната настилка от ръководителя на проекта – арх. Валери Колев. Той от своя страна коментира, че този вид асфалт е само един експеримент, чрез който да се провери издръжливостта му през зимния период. Боите са немски, а според арх. Валери Колев и доста качествени. „В момента този асфалт и цветовете нямат никаква символика – всичко е експеримент!“, категоричен бе арх. Валери Колев.
„ Ако той издържи зимните условия, ще се боядиса и целия център, но ако не стане, няма смисъл да се купуват и ще търсим други варианти“, обясни още Колев. Той допълни още, че за момента това са чисти бои, но има възможност те да бъдат олекотени.При последното боядисване е използвана италианска боя, която е била доста скъпа, но въпреки това не е издържала на метеорологичните условия, за това сега е необходимо да се направят пробите върху старата. Боята е 4 см. обемно наслоена.
Идеята е „Българска черга“ да се стеле по главната част на града, да има основни тонове, а след това пред всяка една от улиците, които влизат в пешеходната зона да има малки площадчета, които да са наредени с цветен палаж. Така след време, ако някой реши да прави ремонти, като прекарване на газ или вода, ще бъде неодходимо след това да полага цветни павета. По този начин „чергата“ ще тече във времето като се променя, без да изглежда объркано. Преди години когато е бил предложен този проект, той е предизвикал само положителни реакции. Арх. Колев припомни, че Шумен е първият град, който е положил обемно оцветен асфалт в България.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОстри дебати и множество въпросителни предизвика планът за стопанисване на активите на „ВиК – Шумен”
Следваща статияИдея: Конкурс за имитатори на великия Тодор Колев да се организира в родния му град

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here