дом Култура Анелия Веждарова, един от будителите в Шумен: Учителят създава нравствените устои на...

Анелия Веждарова, един от будителите в Шумен: Учителят създава нравствените устои на една нация

1
ДЯЛ

Днешният учител има достатъчно основание да се чувства будител, тъй като той създава нравствените устои на една нация, това заяви за 24shumen.com Анелия Веждарова, начален учител във Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ в Шумен. Тя е известно име в учителското съсловие. Респектира със скромността си, въпреки че е оставила на шуменци ценно духовно наследство. Веждарова, заедно с други съавтори е автор на шуменската читанка, издадена през 2011 г. Книжното тяло предстои да бъде преведено и на унгарски език. И чрез него читатeлите ще се запознаят със забележителностите на Шумен.
Дело на учителката е и вторият вариант на читанката „Шумен- символ на първите“. Децата много я обичат, защото е земна и естествена, просто родена за учител. Родена за учител се смята и самата Анелия Веждарова. Работата с децата изисква много любов и енергия. Изцяло им се отдаваш, казва за себе си учителката. Тя има 30-годишен стаж в професията. За малките си възпитаници споделя, че я зареждат. Едно семейство сме с тях, продължава Веждарова. Тя е на 55 години. Никога не е съжалявала, че е учителка, а не е избрала друга професия. Съветите, които дава на децата са да четат повече художествена литература, да търсят посланието на автора. Един автор винаги изпраща послание чрез словото, категорична е тя. За утрешния голям празник на духовното просвещение пожелава на колегите си да поддържат будителския дух в себе си, да бъдат като факел, който води към светлината.
„Въпреки трудните условия в които работим, желая на колегите да бъдат живи и здрави. И дръзки. В личен план да имат повече късмет. А увеличението на заплатите, това е хубаво нещо. И нека да се случва“, това е посланието чрез 24shumen.com на директора на Гимназията за изучаване на чужди езици Георги Георгиев, също един от лидерите в учителската професия. Младите хора да имат смелостта и дързостта да бъдат будителите на новото време. За българския учител днес е много трудно да бъде будител, казва зам.-директорът в Средно училище „Панайот Волов“ Камелия Иванова. Тя с болка признава, че мисията на учителя е отговорна, тъй като учениците предпочитат да празнуват Хелоуин. Въпреки това, учителката е категорична, че ние трябва да съхраним и предадем ценностите на възрожденския дух, съизмерими с новите възможности и предизвикателства на технологичното време.
На снимката: Анелия Веждарова
Снимка: II Основно училище „Д-р Петър Берон“
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАсфалтирането на улици във Венец напредва с бързи темпове
Следваща статияОбщина Смядово започва цялостен ремонт на ул. „Хан Аспарух“

1 коментар

  1. Честит празник, г-жо Веждарова! Честит празник на всички съвременни будители! Дръжте факела на познанието високо и пръскайте светлината му! Идните поколения ще ви бъдат признателни. Сегашното е отчаяно и обезверено, безнадеждно загубено, оставено да се бори за къшея хляб. Аз вярвам, че духовното ще победи и народът ни ще пребъде!
    Честит празник и на редакцията на този прекрасен сайт!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here