дом Общество Цената на земеделската земя в Шуменско отново мина 1000 лева за декар

Цената на земеделската земя в Шуменско отново мина 1000 лева за декар

0
ДЯЛ

Средната цена на сделките с ниви достига 1 044 лв. за един декар през 2020 г., сочат данните на отдел „Статистически изследвания – Шумен”. Това е с 10.6% повече в сравнение с 2019 г. Нивите в областта са били най-скъпи през 2018 г., когато един декар се е търгувал средно за 1 101 лв.
Най-висока е цената на сделките с ниви в община Никола Козлево – 1 242 лв. на декар. В още три общини – Нови пазар, Шумен и Каспичан, средната цена на нивите надвишава средното равнище за страната. Увеличение на цената на един декар ниви спрямо предходната година е отчетено в четири от десетте общини на областта.
Средната цена на декар ниви в страната е 1 042 лв., с 2 лв. по-ниска от тази в област Шумен.
Средната стойност рентата за един декар обработваеми ниви в област Шумен достига 52 лв. при 46 лв. за страната. Това е с 5.5% по-малко спрямо 2019 г. Средната цена за наем на един декар постоянно затревени площи е 9 лв. и не се променя спрямо предходната година.
В областта най-висока е средната цена за аренда в община Никола Козлево – 61 лв./дка, а най-ниска в община Смядово – 34 лв./дка. През 2020 г. е отчетено намаление на средната цена на рентата спрямо 2019 г. в шест от десетте общини на областта.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧаст от Дивдядово е без вода
Следваща статияБойко Борисов след разпита: Давах сведения по три сигнала, че „някой нещо е чул“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here