дом Икономика С 875 лв. средна брутна месечна заплата заемаме 10-то място в страната

С 875 лв. средна брутна месечна заплата заемаме 10-то място в страната

0
ДЯЛ

Средната брутна месечна заплата в област Шумен средната брутна месечна заплата за юли 2017 г. е 835 лв., за август – 806 лв., а за септември – 875 лева. Това съобщават от „Статистически изследвания-Шумен“.
Средното възнаграждение в областта остава значително по-ниско от това за страната, което за септември е 1 064 лева.
По размер на средната работна заплата за месец септември област Шумен заема десето място сред 28-те области на страната. С най-високо средно възнаграждение през последния месец на тримесечието е област София (столица) – 1 427 лв., а с най-ниско е област Видин – 675 лева.
През третото тримесечие на 2017 г. средната месечна брутна работна заплата в област Шумен намалява спрямо второто тримесечие с 0.6% до 838 лева. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление са „Професионални дейности и научни изследвания“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Образование“, а най-голямо увеличение се наблюдава в „Добивна промишленост“ и „Транспорт, складиране и пощи“.
През наблюдавания период средното месечно възнаграждение в областта нараства с 8.4%, спрямо същото тримесечие на 2016 година. Спрямо същия период на 2016 г., средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2017 г. в обществения сектор нараства с 9.8%, а в частния сектор – със 7.8%.

По предварителни данни, наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Шумен към края на септември 2017 г. се увеличават с 887, или с 2.1% спрямо края на юни 2017 г., като достигат 43 116. Увеличение на наетите лица е регистрирано в осем икономически дейности, като в процентно изражение увеличението е по-голямо в „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ – с 4.9%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ – с 3.9% и „Преработваща промишленост“ – с 3.4%. Намаление се наблюдава в десет от общо 19 икономически дейности, като най-голямо е в „Професионални дейности и научни изследвания“ и „Култура, спорт и развлечения“ – с по 7.7%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – със 7.1% и „Други дейности” – с 5.7%. В една икономическа дейност броят на наетите лица остава непроменен.
Относителният дял на наетите е най-висок в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – съответно 29.8% и 15.6%.
Съпоставката с третото тримесечие на 2016 г. сочи, че към 30.09.2017 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в областта са с 533, или с 1.3% повече.
В края на третото тримесечие на 2017 г. наетите в държавното управление в област Шумен са 1 975, в образованието – 4 020, а в хуманното здравеопазване и социалните дейности – 3 533.
По брой лица, наети по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2017 г., областта заема 13-то място сред 28-те области в страната. Най-голям е броят на наетите в област София (столица) – 751.3 хил., а най-малък в област Видин – 16.5 хиляди.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧерен ли е черният петък в Шумен? Къде да пазаруваме с намаление
Следваща статияОбщински съветник влиза в битка за тежките раници на учениците, кани и институциите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here