дом Общество Общински съветник влиза в битка за тежките раници на учениците, кани и...

Общински съветник влиза в битка за тежките раници на учениците, кани и институциите

0
ДЯЛ

Общинският съветник Добромир Драев заведе искане по въпроса за свръхтеглото на ученическите раници.
Питането е отнесено към кмета на Шумен Любомир Христов, директорите на РЗИ, РУО, училища в област Шумен, както и до областния управител проф. Стефан Желев.
Добромир Драев иска копия на нормативни документи (заповеди, правилници, инструкции), с които те са регулирали този процес, както и добри практики, които биха довели до решаване на казуса.

В искането си общинският съветник посочва:

Уважаеми дами и господа,
Децата са най-важният ресурс на всяка държава и всяка институция трябва да полага грижи за опазване на техния живот и здраве. Не се допуска създаването на писани или неписани правила, нормативна база (заповеди, правилници, наредби и/или закони), които водят до нарушаване на здравословното състояние на децата и/или създават предпоставки за физическо натоварване на детския организъм в разрез с общоприетите норми. Не се допуска институционално бездействие от страна на държавни/общински структури, които имат явна възможност да вземат мерки, но не предприемат такива. Ако оставим настрана, моралното задължение на всеки член на гражданското общество да полага грижа за децата и да подкрепя тяхното правилно физическо и емоционално развитие, следва да се спазват законовите норми, както на Българското законодателство, така и на Европейското законодателство (ЕЗ) като се има предвид, че ЕЗ е с предимство и обезсилва български законови и подзаконови норми, ако те са в разрез с него. Институциите вземащи решение, следва да са приели нормативна база в синхрон с ЕЗ към настоящия момент. От направения анализ в българския правен мир не се среща нормативен документ, имащ ясни и точни критерии относно важен проблем – видим и разпознаем в общинските и държавни училища на територията на Община Шумен, а именно свръхтегло на ученическите раници. В някои случаи достигайки до 1/2 от теглото на самия ученик, който носи ученическата раница. Като общински съветник не е допустимо да бъда свидетел на подобни действия и да неглежирам бездействието на институциите относно този казус. Събраната от мен информация показва, че проблемът със свръхтеглото на ученическите раници съществува от години и се е превърнал в традиционна практика, която влияе в/у здравословното състояние на детето.

Опитът на други държави за намаляване теглото на ученическите чанти
Във Великобритания и Северна Ирландия се разработват се ергономично проектирани пакети учебници, които да намалят теглото на чантите. Проектът има за цел намирането на един по-интензивен подход към учебната програма и намаляване количеството на домашната работа на по-малките ученици.
В Ню Джърси определя горна граница от теглото на учебниците със закон, докато в Калифорния се изисква от училищните власти да вземат мерки за намаление на теглото. Според проучване, проведено под ръководството на Училището по медицина към университета на Калифорния, Сан Диего, средното тегло на ученическите чанти е твърде голямо (22% от теглото на детето). Американската академия на ортопедичните хирурзи излиза с официално становище, че теглото на чантата на детето трябва да бъде не повече от 10 до 15 процента от телесното тегло на детето.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияС 875 лв. средна брутна месечна заплата заемаме 10-то място в страната
Следваща статияКметът на Хитрино потвърди новината на 24shumen: Не отхвърлям варианта за подписка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here