дом Политика Със 120 млн.евро ще финансират общини за wi fi точки на обществени...

Със 120 млн.евро ще финансират общини за wi fi точки на обществени места

0
ДЯЛ

Председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ се срещна в Брюксел с българския Еврокомисар за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. На срещата присъства и Филиз Хюсменова – зам. – председател на ДПС и евродепутат.
По време на срещата бяха обсъдени участието на Карадайъ в Съвместната група за парламентарно наблюдение на Европол и предстоящи инициативи свързани с развиване на цифровото и интернет пространство в Европа. Сред засегнатите теми бeше инициативата Wifi4EU, по която е заложен бюджет от 120 000 000 евро за проекти с директно финансиране на общини за изграждане на Wi-fi точки на обществени места, както и инвестирането за създаване на т. нар. цифрови хъбове, които да оказват подкрепа на потенциални собственици на малки и средни предприятия, като предоставят възможност за тестване в реални условия на тяхната бизнес идея, включително и чрез симулация на административни пречки, преди да инвестират средства в реализирането й.
Обсъдени бяха и т. нар. географско блокиране, което представлява пречка пред транс-европейската търговия, особено в пограничните области и премахването на незаконно съдържание в интернет платформите като средство за борба с езика на омразата. В тази връзка, Мустафа Карадайъ коментира, че борбата с езика на омразата не трябва да се води само по отношение на интернет платформите, но и спрямо подобна реторика в публичното пространство и най – вече на политическата сцена, каквито примери се наблюдават ежедневно в българския политически живот от страна на част от управляващото мнозинство.
В разговора беше засегната и необходимостта от инвестиране в развитие на цифровите умения на младите хора чрез Европейския Социален Фонд, тъй като според статистиката, близо 80 милиона европейци никога не са използвали интернет, а до 2020 г. 90% от работните места ще изискват притежаването на добри цифрови умения.
Не на последно място, еврокомисарят Габриел посочи, че в България има не малко жени в информационния сектор, като в страната ни са повече от 22%, при средно равнище от около 16% за ЕС. Лидерът на ДПС изрази задоволството си, че българският еврокомисар е жена и изтъкна, че постепенно в България, особено на местно ниво, следва да се направят стъпки за разчупване на стереотипите и участие на повече жени в процесите на вземане на решения, изтъквайки, че усърдието в работата е присъщо на жените.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКаспичан отбелязва Деня на българската община с Ден на отворените врати
Следваща статияШуменско заведение отказало да обслужи група пенсионери, не правели оборот

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here