дом Общество Сонер Тото спечели мазните борби в чест на Коджа Юсуф, Бехчед Хамид...

Сонер Тото спечели мазните борби в чест на Коджа Юсуф, Бехчед Хамид стана „Баш Алтъ““

0
ДЯЛ

Борецът от Одрин Сонер Тото спечели традиционните мазни борби в памет на Коджа Юсуф в Черна. Той се окичи с титлата „Баш пехливанин“ на състезието, което се проведе в неделния ден- Над 150 борци, сред тях и състезатели от Турция и Македония, в различни възрастови групи и категории са включиха в атрактивната надпревара.
29-годишният Бехчед Хамид от Исперих пък пък стана „Баш Алтъ“. Той отново се състезаваше от името на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Състезанието се проведе в местност край село Черна.
Членове и симпатизанти на ДПС се събраха в Хитрино преди традиционните мазни борби в памет на Коджа Юсуф. Ръководството на Движението начело със зам.-председателя Ахмед Ахмедов, зам.-председателя на НС д-р Нигяр Джафер, зам.-председателя на ПГ на ДПС Хамид Хамид поднесоха венци пред паметника на бореца, а по-късно посетиха и къщата музей в село Черна. Сред гостите бяха още народните представители Ихсан Хаккъ, Джейхан Ибрямов, Танер Али и Севим Али, областният председател на ДПС Шумен Айсел Руфат и евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк, кметове, общински председатели и общински съветници на ДПС и членове и симпатизанти от областта и цялата страна.
През 2011 г. в Хитрино беше издигнат паметник на Коджа Юсуф, автор е шуменският скулптор Бехчет Данаджъ. В селото е изграден музеен комплекс на култовия борец. Коджа Юсуф е роден през 1864 г. в село Черна. Известен бил с прозвището „Пехливанинът на вселената”, живял е през втората половина на 19 век и е побеждавал най-големите борци за времето си. Починал е в разцвета на силите си при корабокрушение в Атлантическия океан, след успешно турне в Америка.
На снимката: Бехчед Хамид
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРали „Стари столици“: Победа за Мирослав Ангелов и Еди Сивов
Следваща статияТИР изсипа товара си на АМ „Хемус“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here