дом Култура Скалария, Телескоп и „речно чудовище” заплуваха в „шуменски води“ (снимки)

Скалария, Телескоп и „речно чудовище” заплуваха в „шуменски води“ (снимки)

0
ДЯЛ

Шуменци могат да се насладят на новата временна изложба на РИМ Шумен – „Подводен свят”. Тя включва обитатели на речните и морски води от близо петдесет различни вида – най-любопитните декоративни рибки, сред които екземпляри от видовете Черен нож, Уару, Ягуар цихлида, Риба-лъв, Червен папагал, Сребърна акула, Оранда, Скалария, Телескоп, Трофеус дюбози, Гибицепс, Лабидохромис и др. Най-едрите „експонати” са червеноопашат сом, наричан още „речно чудовище”, достигащ дължина 1.8 м, както и псевдоплатистома с максимална дължина в природни условия до 1.5 м, а в аквариумни – до 0,9 м.

Най-малките са от видовете Гупа – достигащи от 2 до 4 см и риба-клоун – до 5–8 см. Последният вид е интересен с това, че живее по двойки и ако самката загине, мъжкият се превръща в женска, развивайки съответните полови белези. Риба-стрелец и скат от вида Potamotrigon motoro са сред най-редките живи експонати в изложбата. Periopthalmus papilio е с най-необичайния външен вид от представените в залите на музея риби. През любовния период мъжките впечатляват „дамите” със скокове над водата, при което разперват огромния си и ярко разкрасен гръбен плавник.


За удобството на колоритните водни обитатели 22 аквариума с вместимост от по 100 и 200 литра осигуряват естествена среда, която в максимална степен да отговаря на нужните условия – температура, кислород, специфични растителни видове, камъни и аранжировка.
Изложбата „Подводен свят” се реализира със съдействието на Община Бургас и може да бъде разгледана в централната експозиция на Регионален исторически музей – Шумен всеки ден от 10.00 до 19.00 часа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТърси се: Анти-СПИН кампанията на РЗИ има нужда от мото
Следваща статияС курбан по християнски и мюсюлмански традиции ще бъде отбелязана годишнината от трагедията в Хитрино

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here