дом Общество Сивкави води потекоха от тръба до „Хибридния център по свиневъдство“

Сивкави води потекоха от тръба до „Хибридния център по свиневъдство“

0
ДЯЛ
Снимка: РИОСВ-Шумен

Експерти на РИОСВ-Шумен провериха сигнал за изтичане на води със сиво-бял цвят от „Хибридния център по свиневъдство“. При проверка на място в присъствието на подателя на сигнала експертите установиха, че до източната част на оградата на „Хибридния център по свиневъдство“ се вижда сивкава течност, образуваща бяла пяна, стичаща се по склон и достигаща до дере, което се влива в р. „Мътнишка“ в района на бензиностанция „Шел“ на околовръстния път Шумен – София. Посредством естествените води на дерето пяната се отнася надолу по течението и при естествени водоскоци образува пяна с височина 1-1,5 метра. При огледа в района на предприятието е установено неработещо мобилно сондажно съоръжение със стартирали сондажни дейности. За извършваните дейности дружеството не е информирало инспекцията и не са установявани такива при предходни проверки. Около сондата е видяна сива кашообразна маса с пяна по повърхността, която се е стекла по естествения наклон на имота. В близост до сондата са установени 3 броя еднокубикови контейнери с жълтеникава течност. Представен е сертификат от анализ на използваното вещество при сондажите. Те се извършват съгласно сключен договор.
Източно от мястото, на което е събрана сивкавата маса и пяна, зад оградата на предприятието е установено наличието на тръба с диаметър около 250 мм., от която при проверката е констатирано изтичане на сива течност върху склона, разположен на изток-североизток от оградата на предприятието. При проверката е взета една водна проба от точката на изтичане от тръбата по заявка на РИОСВ.
Към момента на проверката тръбата, от която изтичат води извън територията на площадката на предприятието не е била известна като част от канализационна система за отпадъчни води и като точка на заустване на такива във воден обект. Съгласно комплексното разрешително на животновъдния обект, регламентираната канализационна мрежа отвежда отпадъчните води до бетонова лагуна и резервоари.
Дадени са пет задължителни за изпълнение предписания, включително за незабавно преустановяване изтичането на сивата течна маса и извършването на почистване на замърсения участък по склона на площадката. Предстои предприемане на административно наказателни мерки в максимално кратък срок.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия5 спектакъла в конкурсната програма на фестивала „Нова българска драма“
Следваща статияОбластният управител проф. Стефан Желев с прощален брифинг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here