дом Здраве Седат Кадир, бивш заместник кмет на Шумен: Държавата трябва да поеме детските...

Седат Кадир, бивш заместник кмет на Шумен: Държавата трябва да поеме детските такси

0
ДЯЛ

Въпросът дали общопрактикуващите лекари трябва да вземат и потребителска такса от децата, както при възрастните, от доста време е много актуален. Необходим е един сериозен диалог между държавата в лицето на Министерството на здравеопазването и лекарското съсловие. Това заяви за 24 shumen.com Седат Кадир, бивш зам.-кмет по здравеопазване в община Шумен, бивш председател на Комисията по здравеопазване към Националното сдружение на общините, настоящ общински съветник от ДПС. Според него личните лекари донякъде имали основание да поставят въпроса за допълнително финансиране. Но това не трябвало да бъде точно с потребителски такси от децата. Кадир е убеден, че има други начини, които биха могли да компенсират допълнителни средства, за които претендират личните лекари. Той обясни, че както държавата поемала една част от потребителската такса при пенсионерите, така можело да поеме и детските такси. Бившият зам.-градоначалник бе категоричен – ако бъде изпълнено желанието на личните лекари за събиране на детски такси, това би било в ущърб на борбата с демографската криза, от която България е засегната. Като баща на два малки деца, Кадир не смята, че е уместно родители да заплащат за преглед на детето при личния му лекар. Финансирането трябвало да бъде осигурено от държавата, защото здравеопазването е един от нейните приоритети.
24 shumen.com потърси и други мнения по въпроса. „Не е редно за преглед при личния лекар да се вземат потребителски такси и от децата“, смята общинският съветник от ДПС Асен Асенов. Той обяви, че в момента е много нисък процентът на децата от ромските махали в Шумен, които нямат лични лекари. Реализирани били доста проекти, насочени към подпомагане на деца, чиито родители са безработни и социално слаби.
Галина Минева
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗапочна есенният панаир във Върбица
Следваща статияСтартира санирането на 5 жилищни блока в Нови пазар (снимки)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here