дом Общество Решено: Въвеждат такса от 25 лева за по-богатите в детските градини

Решено: Въвеждат такса от 25 лева за по-богатите в детските градини

1
ДЯЛ

Предложението на местната администрация за въвеждане на такса от 25 лв. за децата, посещаващи задължителните подготвителни групи в градините в община Шумен, беше прието след продължителни дебати. Общественият посредник Иван Капралов, който преди години беше в основата на борбата за отпадане на тази такса, обърна внимание, че в предложението липсва необходимия разчет на разходите за предоставяната услуга. Той отбеляза, че през последните три години такава такса не се събира и община Шумен се справя чудесно. Омбудсманът предложи първо да се види как ще протече въвеждането на делегиран бюджет в градините от 1 януари и, ако е необходимо, да се обсъди въвеждането на такса за храна. Зам.-кметът Найден Косев даде информация за това какви такси се събират за 5- и 6-годишните в останалите областни центрове – в осем от тях няма такава такса, а в останалите тя е в различен размер като достига 98 лв. Таксата беше въведена с минималния необходим брой гласове – 21, а по шестима съветника бяха „Против” и „Въздържал се”. От нея се освобождават родителите, които получават социални помощи или детски добавки.
Общинският съвет обсъди още редици промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Не събра необходимата подкрепа предложението цената за запазване на гробно място за вечни времена да се увеличи от 150 лв. на 300 лв. Удостоверението за търпимост обаче вече ще се издава срещу 250 лв., а не за 20 лв. както е в момента. Даниела Русева (ДБГ) обърна внимание, че предложеният документ за промени в наредбата за общинските такси е неподреден, а цените – необосновани.
Бяха приети още текущи промени по прихода и разхода в бюджета на община Шумен за 2017 г., доклад за резултатите от Междинната оценка на изпълнението на Общинския план за развитие 2014-2020 г., удължен с година беше и срокът на действие на Общинската програма за намаляване на нивата на замърсителите и достигане на установените норми за нивата на фини прахови частици в атмосферния въздух.
От следващата година всяко заседание на Общински съвет-Шумен ще започва с изпълнение на национали химн. Докладната записка, внесена от Наталия Стефанова (НФСБ), също предизвика дебати. Според Валентин Велев (АБВ), химнът не трябва да се ползва за тяснопартийни интереси, а Даниела Русева смята, че на заседанията се работи, не е необходима показност и ползването на химна по този начин ще доведе до неговото олекотяване. Кметът Любомир Христов декларира, че администрацията подкрепя предложеното, след което то получи 25 гласа „За”, четирима се въздържаха, а петима не гласуваха.
По средата на заседанието Общинският съвет в Шумен прекъсна работата си, за да посрещне коледарска група.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОт 10 до 36 лева за жива елхичка, засилен интерес към растящите дръвчета
Следваща статияОтдел “Местни данъци и такси и ТБО” с празнично работно време

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here