дом Общество Първи случай на грип „Хонконг” при дете в Шумен

Първи случай на грип „Хонконг” при дете в Шумен

0
ДЯЛ

Дете с усложнение на грип и вирусен енцефалит е прието в Интензивното отделение на МБАЛ Шумен. Потвърдена е и пробата с доказан щам на опасния щам „Хонконг” тип А(H3N2), научи 24shumen.com. Това е първия случай в Шумен на грип при дете, което е на 3-годишно. До този момент са регистрирани и двама възрастни, които също са с положителни пробни резултати. Щамът „Хонконг“ засяга нервната система и усложненията се проявяват почти веднага. Той протича с виене на свят, гадене, повръщане и друга неврологична симптоматика.
Вирусът засяга най-бързо възрастните хора и малки деца. Първоначалните му симптоми са по-различни от класическите симптоми на настинка и грип.
Обикновено първите симптоми започват в рамките на 1-2 дни след заразяването. Вирусът започва с болка в гърлото и суха кашлица. Заразените може и да усещат болка в долната част на гърба, ставите, крайниците. В някои случаи е възможна и болка в очите. Понякога грипът се придружава и с хранителни разстройства, стомашна болка, повръщане и други симптоми на стомашно-чревния тракт.
Обикновено всички симптоми би трябвало да изчезнат до няколко дни, но ако след 5 дни пациентите не чувстват подобрение, задължително трябва да потърсят лекарска помощ, обясняват доктори.
При болните с обща настинка водещото е кихане, което при грипа го няма, а температурата е под 38 градуса.
От болницата в Шумен са в готовност за поемане на по-голяма вълна от болни, ако бъде потвърдена епидемична обстановка.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщински съветник: Религиозни убеждения да не се натрапват с мегафони
Следваща статияНашият боец Пламен Борисов седми в класация на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here