дом Здраве Премахване на смяната между лятно и зимно часово време ще обсъжда Европарламентът

Премахване на смяната между лятно и зимно часово време ще обсъжда Европарламентът

0
ДЯЛ

В четвъртък се очаква евродепутатите да призоват Европейската комисия да предложи премахване на смяната между лятно и зимно часово време, която се извършва два пъти годишно. Дебатите по темата ще протекат сутринта, след което ще трябва да се гласува резолюция в 13.00 ч. българско време, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент. В отговор на граждански инициативи и петиции, които изказват притеснения какви ще са последиците за здравето от смяна на времето по два пъти годишно, резолюция на комисията по транспорта на ЕП призовава ЕК да я премахне.
За да има ефект този призив обаче, той трябва да бъде гласуван и в пленарната зала. Смяната на времето през пролетта и есента в страните от ЕС се управлява от Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време. Текстът предвижда да се поддържа единен часови режим.
Главен аргумент за използване на „лятно“ и „зимно“ време е икономията на енергия. Посочва се, че в различните страни се спестява от 0,5 до 3% от общото потребление. От друга страна, много хора се тревожат, че сезонното превъртане на часовниковите стрелки вреди сериозно върху здравето, и тези опасения действително имат основание. Специалистите, които се изказват по въпроса, са разделени на две. По-малката част от тях счита, че промяната по никакъв начин не оказва влияние върху организма на човека. Повечето обаче привеждат данни, че това води до несъмнени отрицателни последствия за здравето. Посочва се, че в рамките на 2-3 седмици след смяната на времето се обострят сърдечно-съдовите, нервно-психическите, ендокринните и други хронични заболявания, снижава се работоспособността, повишава се умората, появява се лека депресия и смущения в съня. По данни на английски изследователи у ред пациенти се наблюдава нарушения в обмяната на веществата, тревожно-депресивни състояния, влошаване на паметта. Други автори отбелязват възникването на стресови състояния, проявяващите се в главоболие, разстройство на биологичния ритъм на бодърстване и сън, психоемоционална неуравновесеност. Особено чувствителни към промяната на времевия ритъм са възрастните хора, страдащите от хронически заболявания и децата. Съвкупността от неблагоприятни за здравето проявления, свързани с нарушението на времевия ритъм, получи медицинското наименование десинхроноза или разминаване на ритъма на организма с хронологичното време.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия4 февруари: Отбелязваме Световния ден за борба с рака
Следваща статияОтказват книжки на болни от сърце, затягат контрола за диабетиците и прекаралите инсулт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here