дом Култура Празнична оперна вечер представя Симфониета-Шумен

Празнична оперна вечер представя Симфониета-Шумен

0
ДЯЛ

По повод 24 май – Ден на българската писменост, просвета и култура Симфониета-Шумен кани своите почитатели на специална празнична оперна вечер с любими и познати арии, дуети и оркестрови произведения от славянски композитори.
Днес от 19.05 часа шуменци ще имат възможността да чуят любими и познати за тях арии, дуети и оркестрови произведения от П. Чайковски, А. Дворжак, Д. Вълчев, А. Карастоянов, П. Хаджиев и други. Ще се понесем в Русия, Чехия и България заедно с прекрасните гласове на Светлана Иванова (сопран) и Георги Динев (тенор ) под диригентството на Калина Василева. Концертът ще се състои в концертна зала „проф. Венета Вичева”.
Светлана Иванова е родена през 1987 г. в Русе. През 2007г. завършва НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Русе, специалност „Класическо пеене“, а през 2013г. се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София със същата специалност.
Дебютите и в операта са „Дон Карлос“, „Макбет“ от Верди; „Любовен еликсир“ от Г. Доницети“; „Мадам Бътерфлай“, “Джани Скики“ от Дж. Пучини; „Селска чест“ от Маскани; „Хензел и Гретел“ от Е. Хумпердинг; „Кармен“, Ж. Бизе, „Прилепът“ от Й. Щраус; “Веселата Вдовица“ от Ф. Лехар; “Хофманови разкази“, Ж. Офенбах; „Катерина Измайлова“, Д. Шостакович; “Травиата“, Верди; Така правят всички“ от Моцарт; “Орфей и Евридика“ от Глук. През 2016 прави дебют в оп. „Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт-Държавна опера Стара Загора, а през 2019 г. в оп. “ Бохеми“ от Дж. Пучини –Държавна опера Стар Загора.
Има награди от национални и международни конкурси сред които: VII. Европейски младежки конкурс „Короната на Търновград“: втора и специална награда за изпълнение на българско произведение; III Международен музикален конкурс-„ART STARS-Звезди на изкуството” – Варна- първа награда, специална награда на опера Варна и специална награда за артистично присъствие; XI Международен Конкурс ,, Франц Шуберт “ Русе- втора награда; Международен конкурс за камерна музика-Шумен 2018 :трета награда и спрциална награда за най-добро изпълнение на песни от К. Дебюси; VI Международен конкурс за песенни дуа посветен на творчеството на Л. ван Бетовен, Й. Брамс, Г. фон Айнем : трета награда и специална награда за най-добро изпълнение на песен от Г.фон Айнем; III Национален конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“ :втора награда и специална награда от Адриан Холендер- едногодишен мениджмънт чрез агенция „Die Hollaender-Calix Künstleragentur“
Участвала е в майсторските класове на Александрина Милчева, Стефка Евстатиева, Ана Томова – Синтова, Петър Данаилов, Оливие Дориа
Георги Динев е български тенор и режисьор роден в Ямбол.
Завършва НАТФИЗ “Кр.Сарафов“ със специалност Актьорско майсторство за куклен театър – в класа на проф. Боньо Лунгов (1997). Година по-късно, е приет в НМА “Проф. Панчо Владигеров“ – Режисура за музикален театър и успешно се дипломира (2006). Защитава магистърска степен по Артмениджмънт – в АМТИИ, гр. Пловдив (2015).
Първата му актьорска изява е на сцената на ямболския Драматичен театър, когато – едва 13 годишен, си партнира с един от най-популярните артисти на България – Георги Парцалев, в пиесата на Иво Брешан “Смъртта на председателя на домсъвета“.
През 1995 година, още студент в НАТФИЗ, дебютира в Националния музикален театър “Стефан Македонски“ – в главната роля на Ян Бибиян от едноименния мюзикъл на Димитър Вълчев. На същата сцена през следващите 5 години изиграва почти всички централни субретни роли от оперетния и мюзикълен репертоар на театъра. Лауреат е на Първия национален конкурс за млади оперетни и мюзикълни артисти “Мими Балканска“.
От 2003 година е назначен с конкурс за артист-солист в Държавна опера – Стара Загора, в чиято трупа е и понастоящем. Започва да поставя като режисьор от 2013 година. Към момента, е режисьор на Държавна опера – Пловдив.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНаселени места и райони с прекъсване на електроенергията
Следваща статияОтдават под наем бистро „Юнак“ срещу 810 лева на месец и основен ремонт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here