дом Общество Полезни съвети: Как да спестим от сметките за ток през празничните дни

Полезни съвети: Как да спестим от сметките за ток през празничните дни

0
ДЯЛ

Много хора ще отсъстват от домовете си за по-продължителен период от време заради струпването на повече почивни дни около Коледа. За да се намали консумацията на електрическа енергия и съответно да не се товарят излишно сметките, Комисията за защита на потребителите препоръчва преди да тръгнете, да прегледате всички уреди и да оставите включени само тези, които е наложително да работят. В случай че сте решили да прекарате празничните почивни дни у дома, експертите имат няколко бързи и практични съвета как да пестите енергия от осветлението, отоплението и при приготвянето на гозбите.
Светло у дома без разхищения
Празникът предполага още светлина – от полилеите и настолните лампи до електрическите украси… И все пак, не оставяйте осветлението включено там, където не се ползва. Гасете лампите, когато излизате от стаята за по-дълго. Имайте предвид и това, че енергоспестяващите крушки използват 75% по-малко енергия от останалите, обаче твърде честото включване и изключване скъсява живота им.
Може да спестим, без да студуваме
Повечето дни у дома обикновено допълнително товарят сметките ни за отопление. Ето няколко прости правила, които да следвате, за да спестите:
– Дръпнете завесите рано сутрин, за да влиза повече слънце.
– Затворете всички прозорци, врати и дръпнете обратно пердето, когато искате да запазите топлината вътре, съветват специалисти.
– Когато ползвате отоплителен уред, неговият размер трябва да съответства с размера на помещението.
Добре е да знаете, че ако затворите вратите към хладните стаи като кухни, бани и перални помещения, можете да намалите със 75% загубата на топлина в дома си.
Как да приготвим ястията с по-нисък разход на ток?
Изберем ли да посрещнем Бъдни вечер и Коледа в къщи, най-вероятно ще се наложи да приготвим повече ястия за празничната трапеза. Има трикове, с които да спестим електрическа енергия, а и време. Можете да намалите разхода на ток, като планирате преди да сготвите замразени храни. Извадете храната от фризера предната вечер и я оставете да се размрази в хладилника – така му помагате да консумира по-малко енергия. В случай че трябва да варите вода, използвайте точно толкова, колкото Ви е нужно. Ако е необходимо по-малко количество, електрическият чайник е най-добрият избор, тъй като на него му трябва по-малко ток в сравнение с котлоните. Когато готвите на котлон, използвайте този, който най-точно съвпада с диаметъра на тенджерата или тигана. При готвене на по-малки количества, ползвайте малки готварски уреди като електрически тиган, например. Те се нуждаят от до 3 пъти по-малко енергия. В тенджерите под налягане храната се приготвя около 3 пъти по-бързо. Ако можете, старайте се да готвите най-вече с поставен капак – по-бързо и ефективно е! Поставянето на капак и използването в максимална степен на тенджери под налягане позволява икономия на електроенергия до 20 на сто, отчитат експертите. При готвене на фурна, спестете енергия и от подгряването й. Храната, чието приготвяне отнема повече от час, може да бъде сложена в студена фурна. Докато готвите, старайте се да не отваряте фурната прекалено често – всеки път тя ще губи от 50 до 100°С от температурата си. За всички ястия, изискващи готвене повече от 45 минути, можете да изключите фурната 10 минути преди оставащото време. Тя ще задържи температурата си, стига да не я отваряте. Така ще спестите до 20 на сто от сумата, която се заплаща за електроенергията, използвана за нейната работа. И още нещо – можете да намалите фурната с 20°C, когато приготвяте ястия в керамични или стъклени съдове. Тези материали задържат по-добре топлината, затова с тях е нужна по-малко енергия.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПочитаме паметта на Свети Наум, вижте кои празнуват
Следваща статияСлужители на полицията събираха капачки за закупуване на медицинска апаратура

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here