дом Общество Отбелязваме 1 май – Международния ден на труда

Отбелязваме 1 май – Международния ден на труда

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Денят на труда и на международната работническа солидарност отбелязваме на 1 май. В България датата е официален празник.
Денят се свързва с честване на постиженията на работническото движение и търсене на повече защита за работещите хора по света.
Историята на празника води началото си от работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на социални права.
Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.
В България първият опит за отбелязването на 1 май е направен през 1890 година от Типографското дружество. Денят е обявен е за официален празник през 1939 година.
От 1945 година комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно с мащабни манифестации в цялата страна.
След края на социализма в България през 1989 година, 1 май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организиране на масови прояви.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСлънце, облаци и дъжд ще се редуват днес
Следваща статияГайдари ще се надсвирват на Национален конкурс в Нови пазар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here