дом Общество ОД на МВР: Велосипедисти, спазвайте правилата за движение по пътищата, не рискувайте...

ОД на МВР: Велосипедисти, спазвайте правилата за движение по пътищата, не рискувайте живота си!

1
ДЯЛ

От началото на месеца в дежурната част на ОДМВР- Шумен са получени десетки сигнали от водачи на моторни превозни средства, които съобщават за велосипедисти, които изскачат рязко на пътното платно. Част от сигналите са за водачи на велосипеди, които се движат рисково, на задна гума и не подават навреме сигнал с ръка за смяна на посоката си на движение. Водачите на велосипеди са уязвими участници в движението по пътищата. Малкият габарит и липсата на задължителните светлоотразители на велосипедите, както и неизползването на светлоотразителни жилетки от водачите ги прави почти незабележими за останалите участници в движението.
Напомняме, че като велосипедист сте водач на пътно превозно средство. Не забравяйте, че тротоарите и пешеходните пътеки не са велосипедни алеи!
Родителите да обясняват на децата си, че когато преминават по пешеходна пътека трябва да го бутат, а не да го карат. Движете се възможно най-близо до дясната граница на платното за движение! Ненавършили 12 години деца може да карат колелото си по тротоара, а на пътното платно те могат да управляват велосипеда си само с придружител, навършил 16 години! Помнете, че ако бутате велосипеда, сте пешеходец! Запомнете, че на автомагистрали и скоростни пътища е забранено движението на велосипеди!
Помнете, че трябва да се пазите сами. Не освобождавайте педалите и дръжте кормилото с ръка! Не се движете успоредно или в непосредствена близост до друг велосипед и не се дръжте за друго превозно средство. Не возете втори човек на велосипеда. Сигнализирайте маневрите отрано! Осигурявайте предимство и бъдете толерантни, бъдете внимателни при маневриране и на кръстовища.
Неизправното колело е опасно и за велосипедиста, и за останалите участници в движението! Всеки велосипед трябва да има изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВандали трошат наред обществените чешми в Шумен, родителите стоят безучастни
Следваща статияОт играчка – плачка: Опасна детска площадка притеснява родители (снимки)

1 коментар

  1. Колоездачите винаги са с единия крак в гроба именно защото сами не се пазят, а си мислят, че останалите участници в движението са им длъжни с повишено внимание към тях.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here