дом Общество Общини в областта получиха над 3 000 лева от глоби на Екоинспекцията

Общини в областта получиха над 3 000 лева от глоби на Екоинспекцията

0
ДЯЛ

141 проверки са извършили експертите на РИОСВ Шумен пред месец октомври.
От тях планови са 70, а извънредните – 71. В рамките на осъществения контрол са дадени 46 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия и са проверени 6 сигнала – 4 обработени и 2 за предстояща проверка.
През месеца са извършени 36 проверки на генератори и фирми, извършващи дейност с отпадъци (транспортиращи или третиращи). Направени са и 15 извънредни проверки на търговски обекти, които са във връзка с писмо от МОСВ относно пуснатите на пазара полимерни торбички. При проверките се установи, че фирмите водят редовна отчетност и отпадъците се предават на фирми с документи по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. Не е констатирано наличие на полимерни торбички, които не изпълняват едновременно изискванията на чл. 4, ал. 1 от Наредба за определяне реда и размера за заплащане на продуктова такса.
През същия период са извършени и 5 комплексни проверки и една извънпланова по заповед на директора на РИОСВ Шумен. В тях се включват: “Месни продукти Т” ЕООД, Здравец „Месни продукти“ ЕООД, Здравец (извънпланова); „МЕГГЛЕ България“ ЕООД, Шумен; Екомакс ООД, Шумен; „Херти“ АД Шумен и ЕСТ Трейд ООД, Търговище. При проверките не са установени нарушения на екологичното законодателство и на действащите разрешителни режими и документи. За проверката на „Месни продукти“ ЕООД е установено нарушение по отношение на водите за незаконно заустване в р. Здравешка. От дадените предписания има неизпълнени в определения срок, а за нарушенията предстои съставяне на АУАН.
Общо събраните суми от РИОСВ Шумен за октомври са 3 043,64 лв. Общо 2 434,92 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти.
Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са: община Шумен –1 232,06 лв.; община Попово – 744,00 лв.; община Каспичан – 438,86 лв.
През октомври директорът на РИОСВ Шумен е издал 4 наказателни постановления на обща стойност 4 600 лв. Издадени са и 2 наказателни постановления за наложени текущи месечни санкции за наднормено замърсяване на отпадъчните води от предприятия на обща стойност 232 лв.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗабраняват движението на пътни превозни средства до горските масиви в „Шуменско плато“
Следваща статияВажно за шофьорите: Карайте с гуми, предназначени за зимни условия
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here