дом Култура Обичаят „Сляпа кукла“ от Шуменско кандидатства за „Живи човешки съкровища – България“

Обичаят „Сляпа кукла“ от Шуменско кандидатства за „Живи човешки съкровища – България“

0
ДЯЛ
Снимка: Областна администрация-Шумен

Обичаят „Сляпа кукла“ е кандидатурата на област Шумен за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България“ за 2021 година. Това съобщиха от Областна администрация в Шумен.
Предложението е на Народно читалище „Васил Друмев – 1888“ в село Драгоево.
За участие в областния етап на процедурата е постъли и кандидатурата на на Народно читалище „Съзнание – 1927“ в село Веселиново. Самодейците предлагат обичая „Кукеровден – български обичай от дълбока древност“.
Комисия от утвърдени специалисти разглежда двете номинации и избира предложението от Драгоево.
„Сляпа кукла“ е стар, предсватбен обичай, практикуван в региона на село Мараш и квартал “Дивдядово”, община Шумен. Той е уникален за страната и се е практикувал само тук. Включва гадаене, наричане и следване на определен ритуал, разкривайки по този начин много от вярванията и пожеланията за хармоничен живот след сватбата.
За първи път информация за обичая е събрана по време на подготовка на група за автентични обичаи от село Мараш, Шуменско за участие в Националния събор в Копривщица през 1986 година. При последвали изследвания се установява, че е познат и в съседното село Дивдядово/сега квартал/. В старинен вид обичаят се практикува масово до 1935-1936 година. След 1986 година е възстановен и пресъздаван от група за автентичен фолклор „Дядо Драгой“ от село Драгоево. Представен е на фестивали и празници.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОткриха Екопарк във Върбица
Следваща статияПреди обед слънце, следобед краткотраен дъжд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here