дом Култура Наша гордост: Хор „Бодра смяна“ с престижни награди от международен фестивал

Наша гордост: Хор „Бодра смяна“ с престижни награди от международен фестивал

0
ДЯЛ

Още преди една година Леонардо Салиока – директорът на Първия международен хоров фестивал „Леонардо да Винчи“, в настоятелната си покана до хор „Бодра песен“ написа: „Фестивалът е невероятен шанс за децата на този забележителен хор да представят не само любимия си репертоар в това уникално събитие, но и да се присъединят към останалите хорове от цял свят в общо изпълнение с пълен симфоничен оркестър във финалния концерт на фестивала.
Аз бях впечатлен от свежестта и богатството на гласовете на Вашия хор, от много добрата спятост – тонална и ритмическа, изборът на интересен репертоар и хореография.“
И ето, днес е вече факт големият успех във Флоренция, който постигна хор „Бодра песен“ с диригент Деница Узунова.
Те се завърнаха с втора награда в категорията „Фолклор, госпел, джаз и модерни ансамбли“ и с трето място в конкурса за ГРАН ПРИ, в който първите два хора от Филипини и Унгария са „непобедими от десетилетия“, както каза нашият съгражданин и диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ Славил Димитров.
Особено богат на концертни събития бе този хоров фестивал, провел се в сърцето на Флоренция – столица на световното културно наследство от средновековието. Възможността да пеят в красиви и акустични църкви и зали, а на Гала-концерта и на сцената на внушителния Театър Верди, по площадите на Флоренция, да погледнат от птичи поглед Камбанарията на Джото и да стъпят на върха на купола на Брунелески и да пеят в третата по големина катедрала Санта Мария дел Фиоре, ще остане незабравимо преживяване за певците от хор „Бодра песен“ Шумен. Достойното представяне на българската хорово-изпълнителска и композиторска школа, на града ни и България бе единствената мисия на шуменските славеи и те го постигнаха. Трети сред 14 хора от 10 държави: Полша, Чехия, Словения, Унгария, Австралия, Филипини, Франция, Украйна, Тайван, България.
Хор „Бодра песен“ се представи на три сцени в два конкурса и три концерта. Подбрали предимно български репертоар, шуменските певци се представиха с църковен репертоар в църквата Sant Ognissanti на 12 юли, а със светски – в Teatro la Compagnia на 13 юли. Отново там се проведе и конкурса в различните категории. Огромна бе радостта на изпълнителите от Шумен, когато чуха, че са сред 9-те хора, допуснати до състезанието за ГРАН ПРИ, където всички най-добри хорове от различните категории се състезават за голямата награда на фестивала, провел се на 14 юли в красивия Театър Верди. Всеки хор се представи с две песни, а „Баба Яга“ на Милко Коларов впечатли жури и публика. Трепетите в очакване на резултатите, напрежението и надеждата се увенчаха с огромна радост, когато нашият хор се нареди в челната тройка. Щастливи сме, че донесохме радост на шуменци и повод за гордост от добре свършената работа на децата от хора през тази година. Някои от тях пеят едва от 8 месеца в концертния състав и участието им в конкурс на високо световно ниво е голямо геройство.
Щастливи сме и от поздравленията от колеги-диригенти, а най-голяма радост за нас е поканата от Denes Szabo – диригент на унгарския девически хор „Кантемус“ (втори в Гран при конкурса) да участваме в техния фестивал в Нирегихаза, Унгария през 2018 година. Денес Забо получи наградата „Най-добър диригент“.
Внушителният финал на фестивала бе Концертът в Театър Верди, където на сцената под съпровода на пълен оркестър от ученици от Австралия и прекрасните гласове на солистите Cristina Gallardo-Domas-сопран, Pedro Carrillo- баритон, Silvana Froli – сопран, Mikheil Sheshaberidze, всички участници изпълниха известни арии и хорове из оперите на Пучини, Верди, Бизе, Сен-Санс, Маскани и Росини.
Благодарим от все сърце за финансовата подкрепа на ОБЩИНА ШУМЕН, на родителите на децата и на спонсорите ФИКОСОТА и АВТОМАГРИСТРАЛИ ЧЕРНО МОРЕ.
Без тяхната подкрепа, нашият успех не би бил възможен!

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСемейството на Ники: Благодарим на всички за щедростта и съпричасността!
Следваща статияПълна до горе газова бутилка се запали, огнеборци спасиха къща от изпепеляване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here