дом Бизнес Лабораторията към ВиК – Шумен изследва над 900 проби от вода на...

Лабораторията към ВиК – Шумен изследва над 900 проби от вода на година

0
ДЯЛ
Снимка: ВиК - Шумен

Акредитираната лаборатория за изпитване на води към ВиК – Шумен изследва средногодишно над 900 броя проби от води по физикохимични показатели. Това съобщиха от Водното дружество.
Лабораторията предлага за фирми услуги за вземане и изпитване на проби от води на конкурентни цени.
Лабораторията за изпитване на води към ВиК – Шумен е акредитирана, съгласно БДС EN ISO/IEC 17025:2018  със заповед на Изпълнителната агенция „Българска служба за акредитация“ да изпитва качеството на питейните и отпадъчните води на територията, обслужвана от ВиК – Шумен.
Дейността се изпълнява от две звена – „Отпадъчни води“ и „Питейни води“. Лабораторният комплекс е оборудван с необходимата
апаратура, съгласно изискванията, упоменати в наредбите към Закона за водите.
„Звеното за изпитване на питейните води извършва мониторинг на водата за питейно-битови цели,  доставяна на потребителите на цялата територия, обслужвана от ВиК – Шумен ООД в 96 зони на водоснабдяване, както и на водоизточниците, експлоатирани от дружеството – над 250 броя водоизточника“, каза Йорданка Атанасова, ръководител на Лабораторията. „Предлагаме и платени услуги за вземане и изпитване на проби по методи от обхвата на акредитацията, на изключително конкурентни цени. Това може да стане чрез сключване на договор между съответната фирма и ВиК – Шумен, добави Атанасова. Контролът на качеството на водата доставяна от ВиК-Шумен ООД до потребителите се извършва по съгласувана от РЗИ-Шумен годишна програма за мониторинг, съгласно изискванията на наредба №9/2001, изм.2018 г. „За качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели“. Средно годишно се изследват над 400 броя проби по физикохимични показатели.
В допълнение, като част от своята ежедневна дейност, лабораторията към ВиК – Шумен извършва лабораторен контрол на качеството на водата по физикохимични показатели след приключването на аварии и ремонти на водоснабдителната система.  Ежегодно се извършва мониторинг на всички водоизточници, съгласно издадените разрешителни от МОСВ. Звено „Отпадъчни води”- извършва ежемесечен мониторинг, съгласно
индивидуалните разрешителни за заустване, на 3 бр. пречиствателни станции за отпадъчни води, експлоатирани от „В и К-Шумен“ ООД, както и мониторинг на 3 броя пунктове от канализационни системи на населени места без изградени пречиствателни станции. Изпълнява се периодичен контрол на производствени отпадъчни води, зауствани в градска канализация и в селищни пречиствателни станции, съгласно Наредба № 7/2000 г. по показатели на базата на сключен договор между предприятията и ВиК – Шумен ООД.
Лабораторията за изпитване на води извършва услуги за клиенти, чрез сключване на договори, за вземане и изпитване на проби по методи от обхвата на акредитация, съгласно установен ценоразпис.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗадържаха 19-годишен, ограбил и убил жена в дуловското село Скала
Следваща статияКарнавал и забавления за деца и родители за празника на Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here