дом Общество Както през Възраждането: Възстановиха неделните училища към храмовете

Както през Възраждането: Възстановиха неделните училища към храмовете

0
ДЯЛ

Второ неделно православно училище за възрастни и деца бе открито в Шумен. Веднъж или два пъти в месеца в църквата „Св.Св. три светители“, след неделното богослужение, богослови ще разясняват на желаещите истините на Светото православие, съобщи доц. Стефан Стефанов, преподавател в Шуменския университет „Еп.Константин Преславски“.
Той е един от лекторите, поканен от ръководството на храма да преподава в неделното училище.
„Успяхме да сформираме две групи – от деца и ученици, и възрастни. Ще бъдат изнасяни беседи по теми от Стария и Новия завет, а възрастните участници ще дават идеи как да обогатим обучението и да го направим по-интересно“, сподели пред 24shumen.com доц. Стефанов. . Според него важно е да се получи диалог, а не просто преподаване на верови истини.
С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан неделно училище за възрастни има и към храм „Свето Възнесение Господне“. Според архиерейския наместник ставрофорен иконом Димитър Николов инициативата е много добра. Темите са по сборника с беседи „Нашата вяра“.
Сбирките се провеждат два пъти в месеца, веднага след неделното богослужение. „Неделното училище е част от църковния живот. Известно е, че такива училища е имало още при Възраждането към храмовете. Така че възстановяваме една традиция“, сподели един от лекторите – проф.Сава Сивриев, преподавател в Катедра „Българска филология“ към Шуменския университет. „Църквата е отворена, освен за миряни и за другите желаещи да се запознаят с традиционната религия за България, Светото православие“, добави проф. Сивриев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКметът на Върбица прие делегация от Дуисбург, обмисля да върне визитата
Следваща статияДвама шуменски бойци на финал на Балканското по киксбок

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here