дом Общество Кметът на Върбица прие делегация от Дуисбург, обмисля да върне визитата

Кметът на Върбица прие делегация от Дуисбург, обмисля да върне визитата

0
ДЯЛ

По покана на Общинският кмет инж. Мердин Байрям вчера във Върбица пристигна делегация от гр. Дуисбург – Германия, в състава на която бяха ръководни държавни служители и техни колеги от различни общински сфери на територията на Дуисбург.
Поканата е във връзка с празненствата в рамките на Традиционния есенен панаир и осъществяването на европейския проект ROMACT, в който участват няколко европейски държави и десетки български общини. Един много интересен проект, чиято основна цел е интеграцията на българските граждани, работещи и живеещи в чужбина.
Неслучайно членовете на немската делегация са само от град Дуисбург. Официалните данни сочат, че голяма част от нашите съграждани (около 300 семейства) живеят именно в него.
Градоначалникът прие гостите в кабинета си, където в задушевен разговор бяха обсъдени актуални въпроси, касаещи нашите съграждани там. Неминуемо стана въпрос и за сложната икономическа обстановка в страната и в община Върбица, която е основна причина хората да напускат домовете си и да търсят по-приемлив начин на живот, с по-достойно заплащане на труда им. В същото време Мердин Байрям изрази съжаление, че младите хора напускат града и общината, и прогнозите това да продължи, са твърде реални.
Кметът показа завидна информираност за живота и проблемите на съгражданите ни в Дуисбург и подчерта, че те са част от нас въпреки, че живеят в чужбина, и е негов дълг да се информира и да знае как хората живеят там. Той увери представителите на Германия, че върбичани са находчиви и трудолюбиви, а младите вече смело гледат към висшите учебни заведения на Германия, като в същото време в шеговита форма изрази съжаление, че в случая немците „отнемат“ младостта и работоспособната част от населението. Гостите споделиха, че нямат никакви проблеми с квартала, в който живеят върбичани, и че информацията, която получават тук и сега от „първа ръка“ в лицето на г-н Байрям, е много важна както за управата на Дуисбург, така и за нашите съграждани там – за да бъде интеграцията им пълна, за да се предвидят нови детски градини, училища и други социални придобивки за тях самите и техните деца, което всъщност е фундаменталната цел на този проект.
Много вероятно е в края на месец септември, кметът на Върбица Мердин Байрям да приеме реципрочната покана от немска страна и да направи посещение в Дуисбург за участие в инициирана Конференция на тема „Интеграция на емигрантите от България и Румъния“ и среща с нашите съграждани, живеещи и работещи в Дуисбург.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБанди от три държави ще нагорещят „Есенни шуменски вечери”
Следваща статияКакто през Възраждането: Възстановиха неделните училища към храмовете

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here