дом Общество Започна тридневният Рамазан Байрам

Започна тридневният Рамазан Байрам

1
ДЯЛ

Мюсюлманите от цял свят започват днес тридневното честване на свещения Рамазан Байрам.
Рамазан Байрам е финалът на едномесечните пости („оруч“) и извършването на специфичните за свещения месец Рамазан богослужения и ритуали. Това са изпълняване на молитвата „теравих намаз“, даване на задължителната милостиня „зекят“ от по-заможните на по-бедните, както и на милостинята „фитре“.
Празникът започва с Байрамска молитва в джамиите, в която участват мъже и момчетата. В празничната молитва могат да участват и жени и момичета там, където има възможност и желаещи. С празнична проповед мюсюлманите се призовават да спазват традициите, да почитат повелите на пророка Мохамед за мир, разбирателство, милосърдие, единство и добруване. Чрез молитва те приветстват пророка, изразяват своята признателност към Всевишния и искат прошка. След сутрешния намаз вярващите остават да изслушат наставленията на имамите и ваизите (проповедници) до Байрамския намаз. който се състои от два поклона („рекята“), специална проповед и молитва. В Шумен намазът започна в 6.30 часа.
Байрамски намаз се изпълнява в близо 1200 джамии в цялата страна от хилядата редовни имами, а там където липсва редовен имам, както и хора, които имат необходимата религиозна подготовка.
След Байрамския намаз започват семейните чествания. По традиция първият от трите празнични дни се чества с най-близките. По-младите мюсюлмани посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях. Възрастните от своя страна черпят младите с кафе, бонбони и сладкиши, както и със зияфети – специално приготвени ястия. На децата се раздават дребни пари и лакомства. Искането на прошка е основният смисъл на честванията, затова по време на байрама е важно вярващите да поискат и да дадат прошка едни на други, а скараните да се сдобрят. По време на байрама мюсюлманите посещават и гробищата, където отдават почит на близките си покойници, изричайки заупокойните молитви „фатиха“ и „ихляс“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМарешки изнудвал собственици на аптеки в Шуменска област, прокуратурата поиска имунитета му
Следваща статияОбщинският съветник Владислав Григоров: Водата е негодна за пиене, няма да подкрепя увеличаването на цената й

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here