дом Общество Ентусиасти подеха инициатива за запазване на зеленото богатство на Шумен

Ентусиасти подеха инициатива за запазване на зеленото богатство на Шумен

0
ДЯЛ

Мотото „Да спасим дръвче“ събра 122-ма съмишленици – ентусиасти във Фейсбук с идеята да работят за запазване на зеленото наследство на Шумен и по-красив ландшафт. Групата се нарича „Гражданска инициатива за хармонична градска среда“ и бе създадена на 6 декември.

Първото еко мероприятие бе проведено през уикенда. В него участва и еко-самоедът (сибирска порода куче) Старк. „Поставихме си като задача дърветата от нашествието на лианите в парка „Кьошковете“. Много дръвчета бяха буквално задушени от тези разклонени и възлести стъбла“, съобщи за 24shumen.com Албена Патлеева, един от организаторите на еко мероприятието. Тя работи като старши инспектор в Регионалната здравна инспекция в Шумен. Патлеева обясни, че в миналото лианите са били използвани за плетене на кошници и за връзване на снопи, защото мишките не могат да ги прегризват. Тя обясни, че лианите се размножават много бързо и растат буквално за часове.


Участниците в акцията се събрали на входа на парка „Кьошковете“. Въоръжение с лозарски ножици. Патлеева даде много добра оценка за свършената работа. Има и отличници като Манчо от Лозево. Той е живял в Германия, но е родом от Пакистан. Казва, че обича дърветата и милее за българската природа. Споделя, че по ирония на съдбата до дома му в красивото село Лозево има настанен склад за рязане и продажба на дърва за огрев.
Следващата дестинация, където групата активно ще работи, е Шуменското плато, тъй като там има места, където лианите не са оставили живи нито дървета, нито храсти. Участниците са сериозно обезпокоени, че безмилостната сеч и унищожаването на зеленото наследство в Шумен, продължава.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУченици сурвакаха ръководството на Община Венец
Следваща статияПланът на „ВиК – Шумен” не беше утвърден, връщат го за ново изготвяне

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here