дом Други Елен и кошути „нападат“ слънчогледови масиви

Елен и кошути „нападат“ слънчогледови масиви

0
ДЯЛ

Елен и няколко кошути редовно нападат нощем слънчогледовите масиви на земеделската кооперация (ЗК) „Напредък” във Велики Преслав. Пораженията – отхапани, неразтворили се все още слънчогледови пити и прекършени стъбла на растението, съобщиха местни хора. Те се позоваха на информация от ръководството на кооперацията в кв. „Кирково”.
Стопаните за първи път попадали на набези от рогати, но предни години слънчогледовите ниви били отъпквани от диви прасета. И щетите били много по-големи.
„Изобщо не се притеснявам от посещенията на елена и кошутите. 10% загуби от реколтата няма да ни съборят“, заяви за 24shumen.com председателят на кооперацията Йордан Спасов.
Според него появата на животните за сочна храна означава, че те добре се справят с растителната защита.
Стана ясно, че глигани са нападнали насажденията с грах. Някой друг килограм загуба ще я понесем, смята председателят.
Важното, че нападенията не били масово явление.
Новите нашественици засега се хранели със стъбла в източната част на масива. Според стопаните нямало никаква гаранция, че няма да навлязат и по навътре. Те допускали поне 10 – 15 % от засетите площи със слънчоглед да бъдат унищожени от животни. Затова не правели никакви прогнози за очаквани добиви.
Шефовете на ЗК нямали намерение да вземат мерки, за да спрат нападенията от кошутите и рогатият им водач. Те виждали в тях доказателство, че в очакваната продукция няма пестициди. Затова напоследък в нивите били забелязвани яребици, зайци и гургулици.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМащабните ремонти на улици в Шумен и общината стартираха
Следваща статияРемонтират парка в кв. „Дивдядово“ с пари от Фестивала за домашна ракия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here