дом Други Добромир Драев: Приемам термина „дезинформираност” като обида към гражданите, подкрепили подписката

Добромир Драев: Приемам термина „дезинформираност” като обида към гражданите, подкрепили подписката

7
ДЯЛ

Във връзка с разпространеното в медиите изявление на областния управител Стефан Желев, потърсихме общинския съветник Добромир Драев, който говори за проблема с водата от своята гледна точка в интервю за 24shumen.com.

-Г-н Драев, областният управител Стефан Желев твърди, че проблемът с качеството на питейната вода не може да се реши само със силите на община Шумен или ВиК оператора. Възможно ли е всъщност обратното и в крайна сметка това становище грижа ли е на крайния потребител?

-Добромир Драев: Преди да отговоря на този въпрос, искам да променя гледната точка и да насоча вниманието в малко по-различна посока за да имаме ясна и точна хронология. Така читателите ще придобият яснота по предоставената ни от Желев информация.
Приемането на бизнес плана има два основни аспекта – законов и финансов.
От законова гледна точка всеки ВиК оператор трябва да има приет такъв, който е основен документ и ясно начертава развитието на оператора. Той трябва да дава представа не само за ценообразуването, но и за стратегията на дружеството, което управлява процесите с доставката на питейно-битова вода. В нашия случай – бизнес планът се придържа към закона, но категорично избягва финансовата обосновка и тя няма пряка връзка с инвестициите във водния сектор в Шумен. Ако го отворим и внимателно се зачетем в него ще видим, че за 5 години не се предвижда инвестиционна политика и на практика, нещата за които говори Желев, нямат цифрово отражение в бизнес плана. Той говори за три основни компонента за качеството на питейната вода: изграждане на санитарно-охранителна зона, на пречиствателна станция и довеждащ водопровод. Всичко това на обща стойност 100 млн. лв. В действителност истината е малко по-различна. След 2010 година ВиК оператора няма изградена СОЗ на най-големия повърхностен водоизточник – язовир Тича. Това моментално променя законосъобразността на продажба на питейно-битова вода. Без СОЗ предлаганата вода не е питейно-битова, а само поливна. Язовир Тича е изграден през 70-те години с цел поливни нужди и никога не е бил проектиран за питейно-битови. Изводът е, че дружеството с мажоритарен собственик чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройство е държавата. Като собственик, именно държавата е извършила нарушение спрямо потребителите на вода в област Шумен. В продължение на години ВиК Шумен крие тази информация и аз я изнесох в общественото пространство още през 2012/2013 година по време на протестите срещу високата цена на водата в град Шумен. Същата информация се криеше с години от РЗИ и ДКЕВР/ КЕВР/.
По втория компонент на Желев – пречиствателна станция, много ясно изразих своето мнение по време общественото обсъждане на проекта за ПСПВ. Технологията, която се има предвид да се използва е от преди 50 години и видимо няма да даде нужните резултати. Категорично става ясно, че вторичното замърсяване от мръсни тръбопроводи след ПСПВ е не само предполагаем, но и сигурен резултат. Вероятно скоро проектантите са се досетили, че ще има вторично замърсяване и са предвидили хлораторна станция след пречистената вода.
По третия компонент – довеждащ водопровод, да, това ще доведе до намаляване на загубите на вода, но все още не е ясно как точно ще се случи това рехабилитиране, при условие, че Шумен ще остане без вода за много дълъг период от време.
Затова е нужно първо да се направи възстановяване на старите водоизточници на област Шумен. Не е по силата на която и да е община да изгради както пречиствателна станция, така и да рехабилитира довеждащия тръбопровод, особено когато това е задължение на държавата. И тъй като всеки шуменски гражданин плаща своите косвени и преки данъци, той заслужава да живее в държава, която удовлетворява потребностите му и администрира правилно финансовите потоци. Изводът, който можем да направим е, че областният управител, като представител на държавата (която е мажоритарен собственик във ВиК оператора), вместо да се извини на шуменци, че са допускали грешка след грешка в управлението на ВиК в продължение на години и са я докарали до това състояние, той си позволя да проповядва морал от височината на заемания от него пост. Видно от написаното по-горе, областният управител не познава в детайли проблемите на ВиК оператора и като цяло – услугата по доставка на питейно-битова вода.

-За по-малко от 10 дни бяха събрани над 4 103 подписа срещу поскъпването на водата, нима това е признак на „дезинформираност”, както г-н Желев определя гласа на хората?

-Добромир Драев: Страхът от пряката демокрация е признак на политическа неграмотност. В България рядко политическите сили приемат, че гражданите могат да вземат управленчески решение. Това надменно поведение изигра много лоша шега на всички политически сили след 89-та година. Политическият страх действа като катализатор на агресивно и арогантно поведение, понякога стигащо до цинизъм. Гражданската подписка много ясно показва нагласите в обществото по този важен проблем – водата, нейното качество и цена. Обществото не приема политиката на ВиК оператора, не одобрява съотношението между предлаганата услуга и цена, което е видно от събраните подписи. Ниското качество на висока цена във водния сектор уж регулиран от Комисия за енергийно и водно регулиране довежда до тих граждански протест, изразен чрез подписката и упълномощаването ми да представлявам тези хора в Общинския съвет и да защитавам техните права.
Ако вникнем внимателно в термина „дезинформираност“ се вижда ясно, че би следвало някой да подвежда обществото и да го води в грешна посока. Приемам това твърдение като обида към гражданите, подкрепили подписката. Толкова ли за неуки и некомпетентни ги има Желев, за да сподели това свое цинично мнение?
В подписката са положили собственоръчно подпис част от нотариусите в град Шумен, уважавани адвокати, лекари, инженери, бизнесмени от национален мащаб, преподаватели в средни и висши училища, държавна и общинска администрация и т.н. Изводът, който можем да направим е, че Желев, като представител на държавата в област Шумен, не познава проблемите на областта, не е наясно с нагласите на обществото и чрез своето грозно поведение обижда голяма част от гражданите на Шумен.

-Какво според вас наистина се крие зад бизнес плана на ВиК оператора и компетентно ли е изготвен той?

-Добромир Драев: Този въпрос е най-лесен. Бизнес планът е писмен документ, а не празно говорене. В него цифрите са ясни и показват насоката за развитие на оператора. Желев говори за довеждащ водопровод, за РПИП ( регионални прединвестиционни проучвания ), за пречиствателна станция, за намаляване на загуби на вода, за инвестиции и т.н., но за това не е записано нито ред в бизнес плана.
Например Желев говори за намаляване на загуби от вода, чрез рехабилитация на довеждащ водопровод, но в бизнес плана е записано, че за 5-те години ще се намалят загубите общо за целия период с 1.92 %, което на практика означава, че те изобщо няма да се намалят … и тогава възниква въпросът – коя точно инвестиция и как ще рехабилитира водопровода и защо се очаква да няма резултат от нея ?!?!? Ако влезем в детайлите на БП (бизнес план) в инвестиционната програма, ще видим, че предложението на ВиК оператора е приблизително 750 хил. годишно, което е изключително странно, след като чрез амортизации се освобождават близо 6 000 000 лв. Желев говори за близо 100 млн., но бизнес планът не показва нищо подобно.
Към този етап в него се вижда само едно – вдигане цената на водата. В този раздел ясно е очертано рязкото й покачване през първата година и после плавно всяка следваща. Изводът, който можем да направим, е че Желев не познава бизнес плана и всява страх в обществото, че ако не се съгласува бизнес планът, няма да има чиста питейна вода. Подобно поведение би било допустимо на пазара в Димитровград, но не и на областен управител на административна област Шумен.
В финансовия документ никъде не е описано как ще се финансират подобни проекти, както и откъде ще се дофинансират, което е важно условие за изпълнение на проектите. Искам да обърна внимание и на един важен въпрос, който също стои пред потребителите на услугата – доставката на вода.
От години има наредба на МРРБ, с която гражданите се ощетяват значително и цената на водата се вдига чрез скрит механизъм. Става дума за така нареченото разпределение на вода от общи водомери. Например, ако имате на водомера си отчет 10 м3 вода, но във вашия блок има още 100 м3 неотчетени по някаква причина, ВиК операторът веднага ще ви напише още 10 м3 вода и по този начин изкуствено се вдига цената на водата до 100 %.
Съвсем наскоро уведомих КЕВР за случай на подобно разпределение от 97 %, където ВиК операторът прилагат подзаконов акт, който изменя нормативен акт от по- висш ранг, а именно закон. Не е допустимо според ЕС да се изисква заплащане на услуга за количество, различно от консумираното. Същото е и според БГ законодателство – непоискана услуга не се допуска да се заплаща.
Изводът, който можем да направим от обръщението на Желев към гражданите на област Шумен е само един – грубо погазване на основен принцип на демокрацията и опит за вмешателство от виновна страна в работата на независим орган – Общински съвет в Шумен. Не е допустимо висш държавен служител да използва принуда за да доведе съгласуването на БП, на искания от него резултат. Недопустимо е уважаван преподавател и офицер от резерва да използва служебното си положение като държавен чиновник и да клевети и набеждава общински съветници.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗа цената на една …“дунда“! Вижте какво сполетя обидилия шефката си
Следваща статияНепълнолетен яхна мотопед без регистрационни номера, изпроси си бързо производство

7 КОМЕНТАРИ

  1. Да попитам аз областният управител той къде бече през 2013, 2014-та година, когато ние гражданите на Шумен поне се опитахме да направим нещо с „питейната„ вода. От това всичките тези писания стигам до един единствен извод, който ме навежда на мисълта, че областният управител е корумпиран, купен от ВиК дружеството, както и оня общински съветник Ламбев… в четвъртък ще стане много ясно колко общински съветници са купени… Факт е, че подобни дружества, като ВиК, енергота, топлофикации, газоразпределителните и подобни са хранишки на партиите, които са на власт и именно за това нищо не се е променило през годините! Идва партията Х на власт и почва да цока, точно за това ГЕРБ отложиха гласуването за четвъртък, и точно тогава цялото общество ще види партийното глазуване на общинските съветници без да се зачита тяхното мнение по въпроса. Те това е „ДЕМОКРАЦИЯ„

  2. г-н Драев,видно е че общинския сьвет втози формат не зачита интереса на гржданите,а се изпьлнява политичеса прьчка.Не е ли време да се направи референдум за сваляне на доверието по примера на Ловеч.Някой трябва да каже стига с грабежа.

  3. Този е най големия измамник и си гледа само личния интерес. Запомнете го ще видите след време.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here