дом Общество В ловните полета на Преслав имa 152 благородни елена, 174 сърни и...

В ловните полета на Преслав имa 152 благородни елена, 174 сърни и 202 диви свине

0
ДЯЛ

Ако все още не сте избрали къде да ловувате, но искате да отидете на място, откъдето със сигурност ще си тръгнете с трофей, ще се наслаждавате на красива природа и вековни гори, то вашето място е ДГС-Преслав…
Това пише списание „Лов и куче“ в най-новия си брой.
На територията на Преслав ловностопанската дейност започва през 1951 година, когато са доставени и разселени първите 10 елена. Но истинската ловностопанска дейност започва от 1969 година, когато с министерска заповед е обособено представително ловно стопанство „Патлейна“, върху част от територията на горските стопанства в Смядово и Преслав. През 1976 година е обособено ДЛС – Преслав, като самостоятелно юридическо лице върху част от територията на горските стопанства – Преслав, Смядово, Върбица, Котел, Садово и Карнобат. В този си вид стопанството съществува до 1990 година. През този период се води интензивна и целенасочена ловностопанска дейност. Само на територията на Преслав са разкрити и разработени 2 419 декара дивечови ниви, 463 декара ливади, 178 декара ловни просеки и са построени много ловнотехнически съоръжения-хранилки, сеновали, солища, чакала, калища и капани.
Изградени са две аклиматизационни сгради за муфлони и лопатари-едната с площ 4 000 декара едната, а другата от 6 000 декара. Направена е и ограда за зубри на площ от 789, 5 декара. Във нея са пуснати 18 муфлона от Чехия, 50 лопатара и 20 зубъра. В резултат на всички дейности към 1985 година отглежданите на свобода благороден елен, сърна и дива свиня достигат предвидения оптимален брой, а отглежданите в огради животни са: муфлони-196, лопатари-244 и зубри-86 броя, които са доставени от стопанството във Воден.
1985-89 година е най-силният период на стопанството. Тогава в Преслав гостуват ловци Австрия, Холандия, Белгия, Германия, Гърция, Турция и САЩ. През 1985 година започва отглеждането на фазани и диви патици за месо. Годишно се изнасят около 4 тона птиче месо за Германия.
Покрай първия директор на стопанството, партизанинът Върбан Вичев, в Преслав идват често Пенчо Кубадински, Тано Цолов, Огнян Дойнов, а по-късно Иван Славков и Владко Живков. Отпускат се значителни средства. Построена е административната сграда, в която и сега работят служителите на ДГС-Преслав. Благодарение на народният представител Белчо Белчев се изгражда и блок, в който живеят горските от стопанството. Построена е и модерна ловна хижа в местността „Жълта локва“.
След реформите през 1990-91 година площта на стопанството е свита на половина, в рамките на 20 000 хектара. Ловната дейност е позанемарена. Трофеите намаляват значително, защото стопанството е планинско, липсва храна, животните не се подхранват и резултатите не са добри. Положителният обрат в стопанството настъпва през 2015 година. За директор на ДГС-Преслав е назначен инж. Янко Йорданов, един от най-младите директори в системата. Основната му цел да бъдат достигнати добрите резултати от 1985-90 година. За две години Йорданов и екипът му постигат отлични резултати. Приходите от лов са увеличени шесткратно!
„Реших да развия лова и да поставя Преслав на мястото, където си е бил винаги като ловна дестинация. Запасите от животни бяха добри, но липсваха клиенти. Стопанството беше излязло от полезрението на сериозните български ловци и туроператорските фирми. От години в Преслав не бяха идвали и чужди ловци“, разказва директорът. Той използва контактите си от времето когато е експерт по лова в Североизточното държавно предприятие и започва да кани български и чужди ловци да му гостуват в стопанството. Сред пристигналите е и немският журналист Герхард Клинглер, който пише за престижното немско списание „Ловуване по цял свят“. Клингер остава толкова доволен от работата на служителите в стопанството, че при завръщането си написва статия.
„България често е описвана като класика за лов на великолепни благородни елени, като в същото време там има няколко ловни участъка с огромни глигани. Ловувах в едно от тези стопанства през изминалия брачен период на елените. Директорът на ДГС-Преслав Янко Йорданов и екипът му от професионални ловци са постигнали много през изминалите години. Опитните му сътрудници, които познават ловния участък и всяко все още скрито преместване и мигриране на дивеча, са гаранти за успешен лов. Ловуването се извършва както в прекрасна, отчасти девствена средно планинска местност, така и в равнината. Елените водачи на стадото в брачен период достигат обикновено тегло на рогата 10 и повече килограма. Който иска да ловува великолепни едри елени, е в добри ръце и на точното място в този ловен участък“, пише при завръщането си в Германия Герхард Клингер. Статията излиза по време на едно от най-големите световни изложения свързани с лова, това в Дортмунд, и предизвиква интереса на посетителите.
Сега в ДГС-Преслав се ловува целогодишно. През пролетта и август месец по време на брачния период се отстрелват сръндаци, през септември – благороден елен, през ноември и декември-диви прасета на гонка и целогодишно прасета от чакало. „Сключихме договори с ловните сдружения на територията на стопанството и ловното сдружение в Шумен. Това ни дава възможност да се ловува на огромна територия от 38 000 хектара и да задоволим искания на всички свои клиенти“, обяснява Йорданов. И още. В стопанството се обработват близо 1 000 декара, които са засети с различни култури. 210 декара от тях са нови площи, разработени в последните две години. За същият период тройно са увеличени фуражите за дохранване, като на практика животните се подхранват през цялата година. Тази година са закупени допълнително 85 тона царевица, като през 2018 година количеството ще бъде увеличено до 100 тона. От 2015 година до момента на територията на стопанството са изградени 40 нови високи чакала и 4 закрити за лов на хищници и диви прасета. Поставени са 16 нови хранилки-ясли, в които се слагат фуражи за благородните елени.
„Когато започнах работа заварих едно стопанство, което имаше стара история за хубави времена, но настоящето беше съвсем различно. Бяха останали няколко от старите кадри, но те бяха демотивирани. Нямаше специализирани автомобили за лов, базата не беше на ниво. Липсваха чакала и хранилки, а дивечовите ниви бяха занемарени. Реших, че трябва да променя всичко в най-кратки срокове“, продължава с разказа си инж. Янко Йорданов. Стопанството разполага само с една ловна хижа „Муфлоните“. За да я направи модерна и удобна за гостите директорът на ДГС-Преслав ремонтира ВиК и ел инсталациите, подменя част от инвентара и облагородява района. В момента в хижата има пет стаи с по две легла всяка и собствен санитарен възел. Идеята на Йорданов е да бъде направена цялостна реконструкция и престрояване на сградата, за да може в нея да отсядат поне 15 ловци и техните придружители и преводачи. Това ще подобри условията и ще задоволи и най-капризните гости от една страна, а от друга ще вдигне и приходите от лова. Вече е направено частично реновиране и на хижа „Бостанлъка“, разположена в сърцето на Преславския балкан. В хижата има две стаи като е направена нова фотоволтаична система, която вече осигурява електрическо захранване. Ръководството на Североизточното държавно предприятие и ДГС-Преслав планират ремонт и на тази сграда през 2018 година. „Нашето желание е придобием отново частната вила в местността „Жълта локва“. Тази база би ни осигурила нужния брой легла за по-голям брой ловци, а и ще им предложим условия, каквито изисква съвременния ловен туризъм“, коментира директорът на СИДП инж. Веселин Нинов.
За удобство на ловците е закупен и нов високопроходим автомобил, който се използва и за охрана. За подхранването на дивеча е закупено още едно модерно возило. На работа в стопанството са назначени млади хора и за да има приемственост техни учители са възрастните им колеги, които имат опит и познават отлично района.
„Служителите ми са много мотивирани! Има екипност в работата ни и тя дава резултати. Напрежението е изключително голямо, но явно успяваме да се справим, защото всички ловци които веднъж са дошли при нас, след това идват отново“, категоричен е Янко Йорданов. Заявките за ловуване в стопанството се уточняват в края на февруари и желаещите да дойдат стават все повече с всяка изминала година. През последните няколко седмици в стопанството гостуваха ловци от Германия, Швеция и България. Шведската група идва за трета поредна година и вече е направила заявка и за 2018 г.
„През годините стопанството е получило редица медали за трофеите си и ние се гордеем с тях, но за мен е по-важно сега да се води правилна селекция, да се отстрелват животните с ниски трофейни заложби, за да може да постигнем още по-добри резултати“, коментира директорът на ДГС-Преслав. През тази година стопанството има един златен и един бронзов медал получени за глигани с отлични качества, четири златни медала от благороден елен и един бронзов от сръндак. Според последната таксация в ловните полета на Преслав имa 152 благородни елена, 174 сърни и 202 диви свине.
Вече избрахте къде ще ловувате сега и в бъдеще, нали? Вашето място е ДГС-Преслав! Очакват ви един добър екип, много трофеи и невероятни преживявания!
Наслука!

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияJust How To Well
Следваща статияНемски експерти реставрираха част от Преславското златно съкровище

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here