дом Общество Въпреки протестите, КЕВР прие новите цени на водата, в Шуменско ще плащаме...

Въпреки протестите, КЕВР прие новите цени на водата, в Шуменско ще плащаме 3,32 лв./куб.м

0
ДЯЛ

Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в петък в специализиран състав „ВиК“, на което прие окончателно решение за изменение на цени на ВиК услуги за 2018 г.
С решението са коригирани цени на ВиК услугите на операторите в 14 области на страната: Шумен – 3% – 3.32 лв./куб.м, София – 9.5% и ще стигне до 2.36 лв./куб.м, Смолян – 4.5% и ще стигне до 2.35 лв., Пловдив – 2.9% – до 2.20 лв., Варна – 2.7% и става до 3 лв. цената, Силистра 6.5% до 3.29 лв., Кърджали 2.8% до 2.43 лв., Русе – 6.2% до 2.78 лв., Перник – 5.8% – 2.29 лв., Монтана – 6,4% – 2.89 лв.,., Сливен – 2.05% – 2.50 лв., Бургас – 8.7% – 2.77 лв., Ямбол – 20% – 2.78 лв., Враца – 13% – 3.09 лв.
В съответствие с действащата законова и подзаконова уредба, в края на всяка календарна година Комисията е задължена да актуализира утвърдените цени на ВиК услугите за всяка следваща година в 5-годишните бизнес планове на ВиК дружествата, като отчете размера на инфлационния индекс за 2017 г. и изпълнените от операторите показатели за качество на услугите. Решенията за цените на ВиК услугите в 14-те области в България са приети от регулатора в рамките на 2017 г., когато са одобрявани 5-годишните бизнес планове на ВиК операторите и цените на заложените в тях ВиК услуги за всяка отделна година. Бизнес плановете бяха утвърдени през периода април-ноември 2017 г., с отделни процедури за всяко от 14-те ВиК дружества, като бяха проведени 14 открити заседания и 14 обществени обсъждания. По всички направени предложения на обсъжданията Комисията излезе с ясни и мотивирани становища в публикуваните си на интернет страницата на регулатора решения за одобряване на бизнес планове и цени на ВиК операторите.
КЕВР стриктно ще следи изпълнението на бизнес плановете на ВиК дружествата и ще предприема мерки при неизпълнението им. След третата година на 5-годишния регулаторен период, съгласно законовите изисквания, Комисията задължително ще провежда цялостен регулаторен преглед на изпълнението на поетите ангажименти от ВиК дружествата – постигнат размер на заявените инвестиции и показателите за качество на услугите, намаляване на загубите по мрежата и др. При доказано неизпълнение на заложените в бизнес плановете инвестиции и показатели, Комисията незабавно ще коригира цените на утвърдените ВиК услуги, като ги намалява.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбластният управител: Криминално проявени хора са нахлули в сградата и са причинили безредици (видео)
Следваща статияЖълт код за силен вятър е в сила за Шуменска област

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here