дом Общество Важно за шофьорите: Карайте с гуми, предназначени за зимни условия

Важно за шофьорите: Карайте с гуми, предназначени за зимни условия

0
ДЯЛ

От 15 ноември до 1 март шофьорите са длъжни да карат с гуми, предназначени за зимни условия или с гуми, чийто протектор е равен или по-голям от 4 мм.
Това стана, след като депутатите приеха изменение в Закона за движение по пътищата (ЗДП) в края на 2016-та година. Компромисният вариант бе избран, за да могат шофьорите да ползват и летните си гуми, стига да не са много изтъркани, тъй като в някои части на България зимата е по-мека.
Много от шофьорите на МПС избягват да сменят летните със зимни гуми. Разбира се, най-вече защото това са допълнителни разходи. Много хора разчитат и на мека зима и не бързат да изпълняват задълженията си .
Ето няколко причини за преминаване от летни на зимни гуми, според специалисти:
– Лятната гума губи много от качествата си при температура под 7 градуса по Целзий, т.е. каучукът на лятната гума се втвърдява и се влошава сцеплението с пътя дори и при сух, но студен асфалт, а при наличието на сняг малката дълбочина на грайфера на лятната гума не може да осигури необходимото сцепление;
– Специално проектираните зимни грайфери са с много по-голяма дълбочина и в комбинация с мекия зимен каучук на протектора, зимната гума дава една относително висока сигурност и безопасност при шофиране в зимни условия;
– Летният протектор в зимни условия се износва по-бързо и се влошават динамичните качества на автомобила заради недоброто сцепление с пътя;
– При добра експлоатация и съхранение, комплект зимни гуми може да се използва няколко сезона;
– Съвременните зимни гуми се отличават с много ниски нива на шума и осигуряват нормално и комфортно пътуване на максимално разрешените скорости;
Служителите на КАТ и ДАИ имат специални уреди дълбокомери, които са минали на метрологичен тест. Глобата при открито нарушение на гумите е 50 лв.
За безопасно движение при зимни условия важна е и техническата изправност на автомобилите. При констатирано такова нарушение следва временно спиране на превозното средство до отстраняване на неизправността. Глоба от 150 лв. предвижда законът, ако стъклочистачките не работят. За неизправни светлини се налага санкция в размер от 20 до 150 лв. Задължително е оборудването на моторното превозно средство с аптечка, пожарогасител, обезопасителен триъгълник и светлоотразителна жилетка, като при констатирано нарушение на това изискване глобата е до 20 лв. Водачите трябва да знаят, че когато са извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда, трябва да сложат светлоотразителна жилетка. За неизпълнение на това задължение е предвидена глоба до 20 лв.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщини в областта получиха над 3 000 лева от глоби на Екоинспекцията
Следваща статияНадежда за питомците на приюта в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here