дом Общество Астрономическата зима настъпва в 18.28 часа днес

Астрономическата зима настъпва в 18.28 часа днес

0
ДЯЛ

Астрономическата зима настъпва днес, точно в 18.28 часа. Днес е и най-краткият ден на годината и най-дългата нощ.
Слънцестоенето е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера. Най-често понятието се отнася само за две от положенията на Слънцето – т.нар. зимно слънцестоене и лятно слънцестоене.
Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономично тя започва със зимното слънцестоене – около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни – в Южното полукълбо.
На 21 декември Слънцето е над Тропика на Козирога, в Северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене, а в Южното – лятно. Зимното слънцестоене бележи най-краткия ден в годината. След това денят започва бавно да расте. Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам и върху климата. Когато слънцето пресича небесния екватор, денят и нощта са еднакво дълги. Тези слънцестоения се наричат равноденствия. Зимата завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното полукълбо.
Снимка: Pixabay
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВиК: Управителят няма правомощия да смъква цената на водата
Следваща статияОт 10 до 36 лева за жива елхичка, засилен интерес към растящите дръвчета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here