дом Общество Джулай на Възрожденската улица в Шумен

Джулай на Възрожденската улица в Шумен

0
ДЯЛ

Група поети посрещнаха Джулай морнинг на жълтите павета на Възрожденската улица в Шумен. Творците спазиха традицията, която съществува единствено в България и през 2020 година навършва 40 години.
След купон с много музика и поезия групата посрещна слънцето в първия ден на юли под звуците на „July Morning“ сред атмосферата на старинните къщи в Шумен.
Името на празника се свързва с известната песен „July Morning“ на английската рок-група „Юрая Хийп“ от 1971 г. На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето.
В последното десетилетие Джулаят се отбелязва не само по Черноморието, но и в различни точки в страната. Празникът събира хора от всички възрасти. Въпреки че обичаят е повлиян от световното хипи движение от 1960-те години, той съществува и днес.
Джулаят е самобитен за България поради естеството на неговото възникване и не се отбелязва в други страни в Европа и по света.
Възниква като хипи празник във Варна през 1980 година, по-късно се празнуването премества в село Варвара, община Царево. По традиция се празнува редовно с участието на Джон Лоутън в най-източния бряг – скалите при село Камен бряг, където слънцето първо огрява България.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДо 3 юли е срокът за кандидатстване в Шуменския университет
Следваща статияСлънчево и горещо в първия ден на юли

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here