дом Култура Филмова и популярна музика за 50-ия юбилей на духовия оркестър в Шумен

Филмова и популярна музика за 50-ия юбилей на духовия оркестър в Шумен

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Голям концерт подготвя Градския духов оркестър „Михаил Биков“ за своя 50-и юбилей. Мащабната проява е на 10 октомври в зала „Арена Шумен“ от 18.30 часа. Това обяви днес на брифинг диригентът и ръководител на формацията маестро Христо Атанасов.
Концертът се осъществява със съдействието и финансовата подкрепа на Община Шумен.
Под палката на младият и талантлив диригент ще прозвучат 14 произведения – класика, филмова и популярна музика. Оркестрантите са подготвили и творби на патрона на оркестъра маестро Михаил Биков.
Солист ще бъде Ивайло Данаилов – обой. В концерта ще участва и смесен хор „Проф. Венета Вичева“, като това е първа официална изява на колектива наследник на хор „Родни звуци“.
Входът за проявата е свободен, а носенето на предпазна маска – задължително.
„Има произведения, в които оркестрантите ще пеят, като реверанс към шуменската публика“, заяви Христо Атанасов.
На 10 октомври преди половин век тогавашният Градски общински съвет взема решение за създаване на духов оркестър в Шумен. Стефан Демирев е първият диригент на новата формация. Тя включва 12 оркестранти, а идеята е да свирят на сватби и погребения.
Само след шест месеца – на 19 февруари оркестърът има първа изява на сцена.
Следващ диригент е Симеон Мишев, който окомплектова оркестъра. За кратко време доста известни шуменски музиканти ръководят формацията.
На 1 април 1987 година диригент на оркестъра става Михаил Биков. Под негово ръководство съставът минава на друго ниво и става неизменна част от културния живот на Шумен.
„В архива на оркестъра се пазят ръкописите на партитурите на Михаил Биков. Вижда се, че маестрото е композирал и аранжирал с лекота. Бил е визионер и творец изпреварил времето си“, разказва Христо Атанасов.
След кончината на маестрото диригент на Градския духов оркестър става Славил Димитров. по негово предложение от 2010 година формацията носи името на Михаил Биков.
От 20 години оркестърът е към „Народно читалище „Стилиян Чилингиров“. В момента в състава има 19 музиканти. За първи път от две години част от оркестъра са и двама саксофонисти.
От 2012 година диригент на Градския духов оркестър е маестро Христо Атанасов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРегионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ се включва в девето издание на „Нощ на литературата“
Следваща статияИнформатикът Румен Христов с поредно високо признание

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here