дом Общество Информатикът Румен Христов с поредно високо признание

Информатикът Румен Христов с поредно високо признание

0
ДЯЛ

Президентът на Република България Румен Радев връчи наградата „Джон Атанасов“ за проект с висок обществен принос на шуменецът и възпитаник на Школа „А&Б“ Румен Христов. Това съобщи за 24shumen.com Бисерка Йовчева – основател и ръководителят на Школата и преподавател на Румен Христов.
Младият специалист е дипломиран магистър и научен сътрудник по компютърни науки от Масачузетския Технологичен Институт в САЩ. Понастоящем е съосновател и софтуерен директор на компанията Emerald Innovations, Inc. Той изобретява нов вид сензор за наблюдение на здравето на хората, наречен от него Емералд – устройство, подобно на WiFi рутер и наблюдава хората и тяхното медицинско състояние директно в техните домове, без те да трябва да носят сензори по своите тела. Емералд е първият по рода си сензор, който може да извлича такава широка гама от здравни показатели безконтактно в дома на хората.
Румен Христов три пъти става носител на наградата „Джон Атанасов“ за ученици. „До момента той единствен в България печели отличието толкова път. Настоящото признание е нов по-висок етап в развитието на Румен“, каза за 24shumen.com Бисерка Йовчева.
„Преди години попитах един друг президент – Георги Първанов как да направим така, че да задържим Румен и други като него в България. Той отговори: „Защо да подрязваме крилете им, нека летят. Да научат много нови неща и в другите страни. Ние трябва да мислим как да направим така, че да се върнат“, написа в профила си Бисерка Йовчева.
„Днес, с тази награда, аз си дадох сметка, че Румен е не просто един българин – той е гражданин на света!!! За нас остава само гордостта, че той е наш сънародник, а за мен – щастието, че имах възможност да бъда негов учител“, заявява още Йовчева.
Наградите „Джон Атанасов“ се връчват за 18-а поредна година. За четвърти път сред членовете на журито е и Бисерка Йовчева. През 2019 година тя бе първият носител на наградата „Джон Атанасов“ в новоучредената категория „Вдъхновител на таланти“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияФилмова и популярна музика за 50-ия юбилей на духовия оркестър в Шумен
Следваща статияПетима новозаразени с COVID-19 в Шуменско са хоспитализирани

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here