дом Здраве Турски професор ще консултира пациенти с бъбречна недостатъчност

Турски професор ще консултира пациенти с бъбречна недостатъчност

0
ДЯЛ

Проф. д-р Ибрахим Бербер, ръководител на Центъра за трансплантация на органи в болница Acibadem International (Турция), ще консултира безплатно пациенти с хронична бъбречна недостатъчност във Варна на 17 септември.
Проф. Бербер прилага иновативни методи за бъбречна трансплантация, които позволяват по-бързо възстановяване за донора и реципиента при живо донорство, а в някои случаи дават шанс за присаждане при липса на съвместимост.
Присаждането на здрав орган е наложително при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност, а поради дългите листи на чакащи живото донорство може да бъде единствената им надежда за нормален живот.
Неотдавна проф. Ибрахим Бербер и екипът му извършиха 1000-та трансплантация на бъбрек в болница Acıbadem International. Реципиентът е 67-годишен мъж, баща на 4 деца, който е прекарал последните 14 години от живота си на хемодиализа поради хронична и необратима бъбречна недостатъчност. Донор на органа е неговата съпруга, с която ги свързват 45 години съвместен живот.
По световните стандарти, успеваемостта на бъбречните трансплантации се определя от запазването на функционалността на трансплантирания орган и преживяемостта на пациентите за период от 1-5-10 години. В т.нар. „Центрове за съвършенство“, по данни от САЩ и Европа, успеваемостта е съответно 95%, 90% и 60%. Успеваемостта на бъбречните трансплантации в болница Acıbadem International е 98% за първата година и 95% на 5-та година след трансплантацията, а целта и очакванията на екипа на Центъра са да постигнат над 80% в края на 10-годишния период.
За т.нар. живи донори, които се подлагат на операция и даряват част от себе си, за да спасят живота на обичан човек, специалистите се стараят да прилагат все по-щадящи и минимално инвазивни техники. Затова през последните години в практиката навлязоха минимално инвазивни лапароскопски методи. Така ако в миналото отворената хирургия и разрези с дължина 20-25 см бяха единствената възможност, то съвременните техники позволяват бъбрекът да се извади през 5-6 см разрез. Това ограничава риска от кървене, инфекции или херния в областта на хирургичната рана. Но екипът на проф. Бербер отива още по-далече и в повечето случаи отстранява бъбрека през естествените отвори на тялото – през родилния канал при жените или през пъпа, с което елиминира дори разреза от 5-6 см.
Понякога пациентът има близък роднина, който е съгласен да дари бъбрек, но двамата нямат нужната съвместимост. В такъв случай може да се пристъпи към бъбречна трансплантация по двойки или т.нар. „кръстосана трансплантация“. Това означава, че се търси друга двойка донор-реципиент, които също нямат съвместимост помежду си, но е налице съвместимост при размяна на донорите. Такъв тип трансплантации не са рядкост в Турция и в много случаи позволяват да се избегне проблемът с липсата на съвместимост.
Желаещите да се възползват от безплатните консултации с проф. Ибрахим Бербер във Варна на 17 септември трябва да се запишат предварително на тел. 052 580 385 или 0885 997 779.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОчаква ни седмица с променливо време
Следваща статияШумен ще отбележи с тържествен ритуал Деня на Съединението