дом Култура С битка откриват Събора на средновековното културно наследство във Велики Преслав

С битка откриват Събора на средновековното културно наследство във Велики Преслав

0
ДЯЛ

С възстановка на битка при южната порта на старопрестолния Велики Преслав, на 4 май официално ще бъде открит Първият събор на средновековното културно наследство в Симеоновата столица. Това съобщиха от Общината във Велики Преслав.
Атрактивната проява започва в 11.00 часа. В два последователни дни археологическият резерват ще се превърне в естествен декор на проявите в програмата на събора.
В продължение на два дни археолози от местния музей ще запознават посетителите с бита, обичаите и живота на предците ни от IX-X век.
Клубове за исторически възстановки от страната, конни клубове и майстори на старинни занаяти ще демонстрират пред посетителите уменията на старите българи.
Любителите на историята от всички възрасти ще имат възможност да наблюдават майсторска езда, битки с мечове, стрелба с лък, демонстрации на стари занаяти. Посетителите ще могат сами да изработят керамични съдове, накити, сувенири, да секат монети по старинна технология. Почитателите на кулинарията могат да се опитат сами да приготвят храна в полеви условия, а после и да опитат блюдата.
За най-малките почитатели на историята е организирана и бойна академия. В нея те ще получат уроци по стрелба с лък, боравене с копие, щит и сабя.
Съборът се организира в чест на цар Симеон Велики и е част от Пролетните празници в община Велики Преслав посветени на духа и културата.
Организатор на проявата е местната управа в старопрестолния град.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАко евроизборите бяха днес: БСП с минимален аванс от 0,5% пред ГЕРБ
Следваща статияПроменлива облачност на 4 май

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here