дом Общество Създават „Гора на орела“ с дарения

Създават „Гора на орела“ с дарения

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Североизточно държавно предприятие (СИДП) ще се включи в кампания за създаване на малка крайречна гора, като в проявата ще участват още Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), Българско дружество за защита на птиците (БДЗП)и Югоизточно държавно предприятие (ЮИДП). Проявата е по повод 27 юни – Ден на орела. Идеята е да се съберат 2 000 лева, за да бъде създадена нова гора, която да стане дом за птици от вида малък креслив орел.
Кампанията ще се води чрез DMS “POLET”на кратък номер 17 777 и в дарителската платформа platformata.bg. Със средствата ще бъдат закупени мрежа и бодлива тел, за да се оградят фиданките, както и две косачки, за да се почиства терена от растителността, която може да заглуши младите дръвчета. Фиданките ще бъдат предоставени от ЮИДП, а в залесяването им през октомври/ноември ще участват доброволци от региона.
Новата гора ще бъде в една от защитените зони „Сакар“, „Западна Странджа“ или „Дервентски възвишения“, като теренът е на БДЗП. От дружеството се ангажират и с грижи за фиданките през първите години.
Целта на кампанията е повече хора да се ангажират в създаването на подходящи местообитания за малкия креслив орел. От края на миналата година ИАГ, БДЗП, СИДП и ЮИДП работят по проект „Земите и горите на орела“. В рамките на пет години експерти от четирите организации ще положат усилия за увеличаване популацията на вида, за да бъде съхранено биологичното разнообразие в българските гори.
Проектът „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“ се изпълняван към програма LIFE на ЕС.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПри съседите: Задържаха двама мъже със скимиращи устройства
Следваща статияПроливният дъжд в Шумен провали концерта на открито в парк „Студентски“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here