дом Здраве В Шумен стартира кампания „Дни на отворените врати” по туберкулоза

В Шумен стартира кампания „Дни на отворените врати” по туберкулоза

0
ДЯЛ
Архивна/24shumen.com

Област Шумен е на 12-то място по заболеваемост от туберкулоза в страната, сочат данните на Националната програма по туберкулоза. При средно 21,3 болни на 100 000 души, през 2016 г. в Шуменско “жълтата гостенка” е разболяла 22,2 човека. Само за седмицата от 26 февруари до 4 март 2018 г., в РЗИ-Шумен са регистрирани 2 нови случая- един в Шумен и един във Велики Преслав.
Във Видин заболеваемостта остава най-висока. През отчетния период – 2016 г. от туберкулоза са се разболели 34 човека при 88 867 души население на областта. Най-малко пък – 11 човека, са засегнатите от болестта в Кърджали.
Основната причина туберкулозата да засяга все повече образовани и трудоспособни хора специалистите отдават на стреса, който води до намаляване на защитните сили на организма. Заболеваемостта остава най-висока сред ромското население, където условията на живот са лоши, и сред мъжете, които боледуват два пъти повече от жените.
Най-честите ѝ симптоми са продължителна кашлица с отделяне на храчки и дори кръв при по-напредналите случаи, задух, гръдни болки, както и поддържане на температура от 37,5 градуса.
„Седмица на отворените врати“ със скрининг за риска от туберкулоза организира от 12 до 16 март пневмофтизиатрично отделение на МБАЛ-Шумен, ул. „Васил Априлов” № 63.
В рамките на кампанията ще се извършват безплатни медицински консултации, като на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания.
Скринингът в болницата се провежда като част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Целта на инициативата е да се повиши информираността на обществото за риска от туберкулоза, като същевременно с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги.
Желаещите да се включат в безплатния скрининг трябва да го направят във времето от 10.00 до 12.00 часа от 12 до 16 март включително.
Бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза са от първостепенно значение за осъществяване на контрол над коварното заболяване. Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти.
В България диагностиката, лечението и профилактиката ѝ са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСвръхмодерна камера охлажда мераците на джигитите по пътя „Дивдядово”-Шумен (снимки и видео)
Следваща статия59 денонощия на пътя: 4 600 бързаци, 61 пияни, 11 дрогирани, 68 без книжки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here