дом Общество Според анкета: Ниските заплати – фактор за корупция

Според анкета: Ниските заплати – фактор за корупция

0
ДЯЛ

Дейностите, които крият корупционен риск, свързани с членството на България в Шенген са свързани най-често с граничния контрол. Като оттеглянето му от вътрешните граници спомага за увеличаване на контрабандата и нелегални канали за търговия. При издаването на документи за чуждо гражданство Наредбата е неясна и непълна. Тези отговори са дали при анкета, изискана от Националната комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество членовете на Областния Обществен съвет в Шумен за превенция на корупцията. В съвета влизат стратегически институции като ОД на МВР, Областна дирекция „Земеделие“, РЗИ, НАП, Регионалното управление по образование, Екоинспекцията и Областната инспекция по труда.
Резултатите от проучването бяха огласени от Областния управител на Шумен проф. Стефан Желев.
Анкетираните смятат, че трябва да бъде засилена конкуренцията в регионален мащаб с оглед неговата неподготвеност относно възможността за интернационализация на бизнеса.
В отговор на въпрос кои фактори – географски и криминогенни оказват влияние върху корупционния риск са посочени три фактора, а именно – несъвършенството в базата данни, несъвършенства в нормативната база, нива на квалификация и възнаграждения на служители.
Предложените мерки за борба с корупцията са – електронно управление, на централно и местно ниво, подобряване на органите на държавата и местната власт с бизнеса, единна европейска съдебна система, единна визова система и провеждане на миграционна политика, която да спомага за запълване на дефицита от квалифицирани кадри на трудовия пазар.
Като ефективен подход е посочено насърчаването на гражданския контрол. Фигурират мнения, средствата по европейски програми да се насочат към повишаване на конкурентноспособността на българския бизнес и особено на малките предприятия.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПо 18 случаи на корупция е работила ОД на МВР Шумен през 2018 година
Следваща статия1 245 данъчни декларации подадени в НАП-Шумен, всяка четвърта – електронно

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here