дом Общество Синдикалисти отбелязаха Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки

Синдикалисти отбелязаха Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки

0
ДЯЛ

Регионалният съвет на КНСБ в Шумен и тази година отбеляза 28 април – Международния възпоменателен ден за загиналите и пострадалите при трудови злополуки с поднасяне на венец пред паметната плоча, поставена на ул. „Калоян“ №1 в областния град. Това съобщи Радостин Павлов, експерт в РС на КНСБ Шумен.
Международната организация на труда е приела този ден като световен ден по безопасност и здраве на работното място.
Целта на този ден е да насочи националното внимание върху значимостта на безопасността и здравето при работа. Създаването на култура за безопасност и здраве могат да помогнат да се намалят смъртните случаи по време на работа.
Безопасността е задължение на цялото общество, на всички нас. В тази извънредна ситуация, когато цялото общество е поставено пред изпитание, когато работещите са поставени в ситуация на допълнителни изисквания към тях в този ден е особено актуално да говорим отново и отново за спазване на правилата за безопасност при работа.
Самодисциплина, контрол, превенция и организация са ключовите думи в условията на пандемия.
От регионалния съвет на профсъюза се обръщат в този ден към всички –и бизнесмени, и работещи:
Спазването на правилата за хигиена и безопасност и сега ще помогнат да защитите работниците и служителите, а и вашия бизнес.
Те могат да намалят загубените работни дни поради болест и да спрат или забавят разпространението на COVID-19, ако стигне до някое от вашите работни места. Обикновените предпазни мерки и планирането могат да бъдат от съществена полза.
Запознайте се с новите оценки на риска, разписани в предприятията във връзка с COVID-19. /Още в началото на извънредното положение, КНСБ разпространи Правила за работа в условия на COVID-19 /.
Отнасяйте се с високо чувство на отговорност към собствено си здраве и здравето на другите.
По традиция на този ден отчитаме и броя на трудовите злополуки в Област Шумен.
По данни на РУСО Шумен през 2019 г. имаме декларации за 101 трудови злополуки, от които 5 не са приети за трудови. 83 случая са по чл.55 ал.1 от КСО и 13 – по чл.55, ал.2- /злополука,станала по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място/.
Съвместно с Дирекция Инспекция по труда – Шумен са разследвани 15 случая.
За първо тримесечие на 2020 г. има подадени декларации за 24 броя злополуки, от тях по чл.55 ал.1 от КСО са 17 броя и по чл. 55, ал.2 – 3 броя.
Не са приети за трудови злополуки 4 случая, разследвани съвместно с Дирекция Инспекция по труда Шумен.
Изказваме солидарност и подкрепа на всички, които в тези трудни дни са на „първа линия“ – лекари и медицински специалисти, санитари и шофьори, полицаи и социални работници и други.
Бъдете отговорни!

Снимка: Радостин Павлов
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРевизоро да търси други източници за земеделско напояване, поискаха шуменските съветници
Следваща статияГен. Мутафчийски: Вече получавам смъртни заплахи, образът ми се сатанизира!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here