дом Култура Симфониета – Шумен с концерт за 210 години от рождението на Феликс...

Симфониета – Шумен с концерт за 210 години от рождението на Феликс Менделсон

0
ДЯЛ

На 21 февруари от 18.35 часа Симфониета – Шумен чества 210 годишнина от рождението на немския композитор Феликс Менделсон с концерт.
Широко популярен, неговият Сватбен марш от сценичната музика към Шекспировата пиеса „Сън в лятна нощ“ е избор на повечето влюбени двойки да се врекат във вярност. Концертът на 21 февруари, обаче, ще представи Менделсон от другата му страна – като художник, който майсторски „рисува“ пейзажите си с музика. Третата му симфония „отвежда“ слушателите в Шотландия, които в последната част стават свидетели на мрачната легенда за Мария Стюарт. Концертът за цигулка и оркестър е едни от шедьоврите в този жанр. Тази толкова лирична и преливаща творба ще бъде в изпълнение на концертмайстора на Опера Пловдив Мичо Димитров.

Мичо Димитров е роден в Пловдив. Започва да учи цигулка при Тодор Кацаров, а по-късно при Татяна Кръстева. След като завършва музикалното училище в Пловдив през 1974 г., е приет без конкурсен изпит в Национална музикална академия – София, в класа на Боян Лечев и в класа по камерна музика при проф. Владимир Аврамов. През 1980 г. Мичо Димитров е специализант на проф. Ифра Нийман в Академията „Гулдхол Скуул” в Лондон. По време на тригодишния си престой в Англия Мичо Димитров е преподавател по цигулка и камерна музика в РИЧМЪНД КОЛИДЖ и активно концертира в Оксфорд, Кеймбридж, Ричмънд, Лондон.
След завръщането си в България става концертмайстор на Пловдивска филхармония и преподавател в АМТИ – Пловдив /1983 – 1988/.
От 1988 г. Димитров живее и работи в Холандия. Още тогава той вече е концертмайстор на симфоничния оркестър в Хилверсум, а от 1989 г. – един от концертмайсторите на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум. Гастролира и като солист в Русия, Германия, Чехия, Франция, Испания, Унгария, Сърбия, Хърватска, Германия, Румъния, Полша, Армения, Украйна, Чехия, Словакия, Франция, Испания, Куба, Австрия, Швейцария и др. От 2010 г. до 2012 г. е преподавател по цигулка в университета по изкуства „Фолкванг” – Есен, по покана на проф. Минчо Минчев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАрестуваха шуменка за непристойно поведение в центъра на Пловдив
Следваща статия„Кауфланд“ изтегля от магазините си Baby Roll-Rassel/Дрънкалка, звънчето е опасно за бебета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here