дом Криминале Разследват сина на кмета на село Лятно за лихварство (снимки)

Разследват сина на кмета на село Лятно за лихварство (снимки)

0
ДЯЛ

Синът на кмета на село Лятно (община Каолиново) е разследван за мащабна лихварска дейност. Това съобщи на брифинг днес шефът на Областната дирекция на МВР-Шумен старши комисар Ялчън Расим.
Срещу 33-годишния С.А. е образувано досъдебно производство за извършване на незаконни банкови операции.
Работата по случая започнала след получен сигнал от жители на селото, че С.А. извършва незаконни банкови сделки.
Сигналът е докладван на прокурор в Окръжната прокуратура в Шумен. Започва разследване. Домът на лихваря е обискиран рано сутринта вчера. В жилището са открити и иззети 31 банкови карти, собственост на различни лица, писма от банки с посочени пин-кодове на банкови карти, 11 лични карти на чужди лица, нотариални актове на имоти, „запис на заповеди“, договори между които и 22 ипотечни, три тефтера с вписани имена на лица и различни суми, извлечения от банкови транзакции. В имота са намерени още множество чужди предмети, вещи и документи.

Иззети са ключове за 27 моторни превозни средства, в дворно място към имота на 33-годишния са открити четири мотопеда, три мотоциклета и пет моторни превозни средства различни марки и модели, също чужда собственост.
В къщата са намерени седем преносими компютъра, 13 мобилни апарата, 19 свидетелства за регистрации за моторни превозни средства – 17 от тях български, две с немска регистрация.

Иззети са множество златни накити- пръстени, обеци, гривни и синджири, сумата от 28 920 лева и 500 паунда. Открити и иззети са четири газови пистолета, 51 патрона с различен калибър. Полицаите открили и два металотърсача, стоп палка и белезници.

Вчера С.А. е бил задържан за срок до 24 часа. Той вече е освободени и по думите на прокурор Маргарита Георгиева, предвид чистото му съдебно минало, няма да последва най-тежката мярка за неотклонение.
С.А. не работел, а с лихварство се занимавал от 2013 година, поне така показват данните вписани в тефтерите на мъжа. Негови клиенти били жители на Лятно и околните села. Лихварят раздавал пари срещу лихва от 10% или в зависимост от материалното положение на всеки. Срещу отпуснати 5 хил. лева за сватба родителите на младоженец заложили къщата си.

В други случаи срещу отпуснати суми С.А. събирал дебитни карти на хора, които получавали социални помощи. Идвал в Шумен и в късните нощни часове теглел дължимите му пари от банкоматите.
От незаконната си лихварска дейност С.А. придобил жилищата на някои от клиентите си.Той не гонел разорените хора от къщите, но плащали наем на лихваря.
Дейността си С.А. въртял в къщата на баща си. Кметът на Лятно обаче не бил съпричастен към делата на сина си, според прокурор Маргарита Георгиева. Тя уточни още, че по случая са разпитани много свидетели, от тях четирима – пред съдия.
Разследването обаче е в много начален етап, а работата по случая продължава под ръководството на окръжната прокуратура в Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЕкоинспекцията призова за опазване на диворастящите растения
Следваща статияОбявиха датите за желаещите да преминат специална военна подготовка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here