дом Общество Проф. Митев: 54% от младите турци и 28% от ромите се гордеят...

Проф. Митев: 54% от младите турци и 28% от ромите се гордеят с това, че са българи

0
ДЯЛ

„54% от младите турци и 28% от ромите се гордеят с това, че са българи“, твърди социологът проф. Петър – Емил Митев в обобщение на резултатите от поредното проучване на общественото мнение.
Сред младото поколение в България няма сериозна почва нито националният нихилизъм, нито евроскептицизмът. Половината от младите хора се чувстват граждани на Европа и света, използват новите технологии, а разликите между градът и селото се заличават.
В същото време те са аполитични, като едва 3-4% искат да се занимават с политика. Това показват резултатите от мащабно изследване на младежка, проведено от “Галъп интернешънъл“.
“Нашата младеж живее в условия на висока техническа въоръженост. Не открихме респондент, който да няма мобилен телефон. Изчезнали са разликите между града и селото по отношение на компютризацията, освен в броя на компютрите. 94% от българските младежи притежават компютър в семейството си, а 44% посочват, че имат повече от 1 компютър. Младежта има постоянен достъп до интернет“, обобщава социологът проф. Петър-Емил Митев пред БНР.
Само 11% от младежите нямат автомобил в семейството.
87% от тях имат самостоятелна стая. 40% от младежите се чувстват граждани на света, а 55% се чувстват европейци, 90% се чувстват българи. 54% от младите турци и 28% от ромите се гордеят с това, че са българи.
“Нашата младеж е в много добро здравословно състояние. Над 50% от младите казват, че са в отлично здраве, 30% казват – много добро, малък процент го определят като добро и само 1% казват “средно“, каза още Митев.
По думите му дистанциите богат – беден се преплитат с етническите дистанции, а маргинализирането на ромите продължава до болезнени мащаби по отношение на образованието и трудовата заетост.
“Младите хора посочват неочаквано много за наличието на корупция в системата на образованието. При нас разминаването на образователната подготовка и трудовата реализация е съществено – за едно учиш, а след това работиш друго“, коментира социологът. Стремежът към дипломата за висше образование бил голям.
“Това е по-спокойно поколение, липсва онази нервност, която беше характерна за времето на прехода“, каза още Митев.
Политическото отчуждение е нараснало, отбеляза още той и добави, че това се отнася също за участието в изборите и политическата кариера. Само 3-4% от младежите проявяват такъв интерес, освен това те не са от най-добрите, коментира Митев.
„Рискуваме да се влоши качеството на политическия елит, защото към такива длъжности се ориентират не най-добрите и подготвени младежи“, посочи той.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПо 1 000 лева глоба за майка и син за удари с кол, ритане по слабини и псувни
Следваща статияИзложба разказва за живота и творчеството на Панчо Владигеров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here