дом Общество Протойерей Иван Павлов: Да си простим, за да започнем поста на чисто

Протойерей Иван Павлов: Да си простим, за да започнем поста на чисто

0
ДЯЛ

Темата за прошката е важна за християнството. Християнската проповед е преди всичко проповед на прощението, заяви в проповедта си след Светата литургия в храм „Св.Три Светители“ протойерей Иван Павлов. Не е лесно понякога да се прости, защото се събужда старата болка. Важно е и помирението. Мнозина са толкова озлобени, че отказват да простят и забравят, продължи той. И посочи, че имало хора, които прощавали изкуствено и лицемерно. Според отеца, истинският подвиг е да забравиш и да простиш, на тези които са те обидили и огорчили. Като недостатък свещеникът посочи, когато човек вижда недостатъците и грешките на другия, а своите не забелязва. А причината самолюбието, гордостта и злобата са ни завладели.
Отец Иван припомни думите на Иисус Христос, че е лицемерие, когато виждаш слабостите на другия, но не забелязваш собствените си грехове.
По думите му прошката е най-великият подарък, който можем да направим на ближния. На злото със зло не трябвало да се отвръща. Непрощаването означавало да останеш в мрака, когато вече си се устремил към светлината. И да станем роби на греха.
Нека в тази Неделя Сиропустна да си подадем ръка и да поискаме прошка, за да започнем поста с чисто сърце, призова протойереят.
Председателят на църковното настоятелство свещеноиконом Красимир Капитанов напомни на християните за предстоящата служба на всеопрощението от 19 часа. В дух на искреност той поиска прошка от вярващите, ако ги е оскърбил по някакъв повод.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧудо или случайност: Две икони с лика на баба Ванга оцеляват след адски пожар в „Макак“
Следваща статияТрагедия! 59-годишен мъж изгоря в автомобила си

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here