дом Общество Продължават проверките за незаконното сметище край Маломир и далавера с дърва

Продължават проверките за незаконното сметище край Маломир и далавера с дърва

0
ДЯЛ

И тази седмица ще продължат проверките В ДГС-Върбица. Преди дни на територията на стопанството, в държавен горски фонд и зона включена в Натура, служители на Североизточното държавно предприятие (СИДП) заловиха общински сметосъбиращ камион, който изхвърля битови отпадъци, като в близост изчакваше и багер, който да прикрие деянието, заравяйки боклуците. По случая вече работят правораздавателните органи. Това съобщиха от СИДП.
На 9 юли служители на мобилен към СИДП спират във Върбица за проверка камион натоварен с дъбови трупи. В превозният билет, представен от водача, са описани като сортимент ОЗМ (обли занаятчийски материали), а трупите в камиона са с видимо по-високо качество. Дървесината е задържана и е подаден сигнал към РДГ-Шумен. От Дирекцията веднага изпращат свои служители, които извършват проверка в склада на фирмата, тъй като по-рано на същият ден, камионът е направил до склада на фирмата два курса, като е бил натоварен с дъбови трупи, описани по превозни билети като ОМЗ. При детайлна проверка на всеки отделен сортимент е установено, че от общо 91 броя трупи, реално ОЗМ са само 26, а останалите 65 са с по-високо качество и с много по-висока цена. Прави впечатление, че фирмата купувач е тази, която е добила дървесината. Специалистите установяват, че в някой случаи е допуснато и неправилно разкройване на материалите, за да не отговарят на стандарта и да бъдат закупени на по-ниска цена.
„При такава схема значително се ощетява ДГС-Върбица за сметка на фирмата, която е закупила дървесината. Това не би могло да се случи без съучастие на служители на стопанството“, коментира директорът на СИДП инж. Веселин Нинов. Той каза още, че в конкретният случай фирмата закупила дървесината на значително занижена цена формално не е допуснала нарушение и излиза чиста от ситуацията.
„Цялата отговорност е на служителят, който е експедирал дървесината! Какви са били мотивите да прояви бездействие или има умисъл в деянието, тепърва ще се разбере, но цялата отговорност е само негова“, категоричен е инж. Нинов.
Проверките на територията на ДГС-Върбица ще продължат и през следващите дни. Междувременно директорът на стопанството беше освободен от длъжност. След приключване на проверките и обобщаване на констатираните нарушения, ще бъде уведомена и прокуратурата.
„Призовавам всички служители на СИДП и Държавните горски и ловни стопанства да бъдат максимално обективни при изпълнение на служебните си задължения и по никакъв повод да не се поддават на какъвто и да било натиск или заплахи. Обръщам се с молба и към гражданите, да ни сигнализират при съмнения за злоупотреби в горите, както при незаконни сечи, така и при изхвърляне на отпадъци, бракониерство и всичко, което според тях е несъвместимо със закона“, каза още директорът на СИДП инж. Веселин Нинов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВлак прегази мъж, самоличността му не е установена
Следваща статияНСИ: Не достигат лекари в област Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here