дом Общество При избори днес: Слави и компания са трета сила в парламента

При избори днес: Слави и компания са трета сила в парламента

0
ДЯЛ

Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това сочат данните от изследване на агенция „Тренд“, направено през февруари.
Пет плюс една партии влизат в следващото Народно събрание.
В проучването през февруари „Тренд“ регистрира лек спад на положителната оценка на работата на парламента и тя е 20%, докато правителството се държи на сходни нива – 28% в сравнение с последните месеци.
В челната петица на министри с най-висока положителна оценка за работата си се нареждат Томислав Дончев с 30%, Красен Кралев – 27%, Екатерина Захариева (26%), Младен Маринов (25%) и Емил Димитров (Ревизоро) с 25%. В дъното на таблицата остават Деница Сачева (12%), Данаил Кирилов (12%), Марияна Николова (13%), Емил Караниколов (13%) и Росен Желязков (14%), като техните позиции се дължат по-скоро на слаба разпознаваемост към този момент.
При оценката за работата на президента се отчита лека ерозия без това да довежда до безпрецедентно ниски нива на подкрепа. Спадът вероятно се дължи на изнесените в публичното пространство разговори между него и командирът на Военновъздушните сили.
Има подобряване на стойностите за оценката на работата на прокуратурата в сравнение с проучването през ноември. Традиционно при встъпването в длъжност на нов титуляр начело на институция се регистрира повишаване на доверието, а към това трябва да се добавят и акциите на прокуратурата от началото на годината.
Съществен спад се наблюдава в положителната оценка за работата на омбудсмана, дължащ се на факта, че новият титуляр на поста не е толкова разпознаваемо и одобрявано лице в сравнение с предишния. Делът на посочилите, че не могат да дадат оценка за работата на омбудсмана нарастват с 15% през февруари в сравнение с май 2019 г., а положителните оценки отбелязват спад от 65% на 40%.
При армията, полицията, БНБ и Българската православна църква положителните оценки са по-високи от отрицателните.
ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила с малко над 2% преднина пред основния си опонент БСП. Партията на Бойко Борисов след местните избори се ползваше с традиционния „бонус“ на победителя от вота, но този ефект вече е консумиран. Кризата около водата в Перник вероятно също оказва влияние и това е довело до лека ерозия в подкрепата на основната управляваща партия.
Снимка: Фейсбук
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЛевски щеше да емигрира заради нашата „свобода“!
Следваща статияДискутират перспективите за отглеждане на шафранов минзухар в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here