дом Общество След клането на прасетата: 917 стопанства в областта ще получат по 300...

След клането на прасетата: 917 стопанства в областта ще получат по 300 лева за дезинфекция

0
ДЯЛ

В област Шумен 917 стопанства ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева за почистване и дезинфекция на обектите след предприетото доброволно умъртвяване на прасетата в личните стопанства. Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от областния управител проф. Стефан Желев. „Необходимите документи-списъци, заявления и констативни протоколи, които са подписани от кметовете, кметските наместници и ветеринарните лекари, са приети в Областна администрация от общините и са изпратени в Областната дирекция по безопасност на храните“, каза областният управител. Съгласно указанията, собствениците на лични стопанства са декларирали, че са извършили почистване и дезинфекция на обектите и няма да отглеждат прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.
В община Шумен ще бъдат подпомогнати 238 лични стопанства, в община Велики Преслав – 188, в община Смядово – 194, в община Каспичан – 134, в община Никола Козлево – 77, в община Нови пазар – 43, в община Каолиново – 26, в община Върбица – 10 и в община Хитрино – 7 стопанства. В региона са заклани от стопаните общо 1 686 броя прасета в 82 населени места. Изплащането на еднократната помощ ще започне след 1 септември, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска. Тя призова контролните органи да бъдат уведомявани при случаи на информация за недобросъвестни стопани. По думите на д-р Райкинска предстоят промени в нормативната уредба, насочени към повишаване на мерките за биосигурност, съгласно които прасета в лични стопанства ще могат да се отглеждат само след регистрация на обекта и ще бъде разрешено отглеждането до 3 прасета без извършване на развъдна дейност. Предвиждат се облекчени процедури за регистрацията на обектите.
Д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен, съобщи, че няма промяна в епизоотичната обстановка в региона. За изследване са изпратени 8 проби от отстреляни диви свине и 5 от свиневъдни комплекси, като се очакват резултатите.
Областната епизоотична комисия прие допълнителни превантивни мерки за предотвратяване разпространението на болестта в региона. Решено беше забраната за дърводобив в инфектираната зона в местността „Елешница“, община Върбица, да продължи до 08.10.2019г., с изключение на транспортиране на добитата на временни горски складове дървесина при спазване мерките за биосигурност.
Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 3 септември.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПредставят носии на 150 години на Международния фолклорен фестивал „Шумла“
Следваща статияМайсторка от Шумен възстанови старинна мъжка носия само по снимки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here