дом Култура Представят на шуменска сцена неизпълнявани творби на Панчо Владигеров

Представят на шуменска сцена неизпълнявани творби на Панчо Владигеров

0
ДЯЛ

За първи път на шуменска сцена ще прозвучат неизпълнявани до момента творби на бележития български композитор Панчо Владигеров. Това оповестиха днес на брифинг внуците на композитора Александър и Константин Владигерови. Заедно с пианиста Христо Попов те гостуват в Шумен по повод Големия концерт за 120 години от рождението на великия композитор Панчо Владигеров. По-късно към музикантите ще се присъедини и барабанистът Стоян Янкулов-Стунджи.
Гостите бяха представени от кмета на Шумен Любомир Христов. Той съобщи, че след разговор с Александър и Константин Владигерови, са се разбрали всяка година на 13 март, когато е рождената дата на техния дядо, наследниците му да радват меломаните в града с концерт.
Днес на срещата си с градоначалника наследниците на бележития композитор получиха плакета на Шумен за принос в културното развитие на града.
Утре заедно със Симфониета-Шумен Александър и Константин Владигерови, пианистът Христо Попов и барабанистът Стоян Янкулов-Стунджи ще участват в грандиозния концерт, с който официално в града ще се постави началото на мащабните чествания на годишнината от рождението на Панчо Владигеров.
„Щастливи сме да участваме в концерта, който е на рождената дата на нашите дядовци Панчо и Любен Владигерови. Щастливи сме за поканата да показваме на света, кой е Панчо Владигеров. Свирили сме на много места в чужбина, но най-топлата публика е в Шумен“, споделиха наследниците на бележития композитор.
Големият концерт утре започва в 18.30 часа в залата на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. За първи път в града на великия композитор, ще прозвучат пиесите „Господско хоро“ и „Приказка“. Партитурите на двете произведения са част от цикъл музикални творби писани през 1936 година в Шумен.
„За мен е част да дирижирам този концерт. Откриваме събитието с миниатюри „Шумен“. Беше трудно да открием нотите, но успяхме“, разказа диригентът на Симфониета-Шумен Калина Василева.
„Като музиканти и наследници на композитора за нас това е върхов момент, защото имаме възможност да развиваме и свирим музиката на нашия дядо“, каза Константин Владигеров.
Пианистът Христо Попов разказа, че след участието му в концерта по повод 115 години от рождението на Панчо Владигеров, това е второто му гостуване в Шумен. „Програмата, която сме подготвили е класическа, но ще има много изненади за публиката“, увери пианистът.
Всички места за Големия концерт вече са заети. Това съобщи зам.-кметът Найден Косев. Той добави, че усилено се работи рождената дата на Панчо Владигеров – 13 март да се превърне в ежегодна емблема на честванията посветени на делото на композитора. „Това е творецът, който остава трайно в традицията и паметта на Шумен. Възхищението към личността и преклонението пред делото на великия творец е съхранено в съзнанието на шуменци от всички поколения“, заяви Найден Косев.

„Концертите и честванията за Панчо Владигеров приобщават и вписват Шумен в европейската културна традиция. Това за нас е голяма чест, предизвикателство и отговорност“, признаха Александър и Константин. Двамата са си поставили за цел да запишат на дискове творчеството на композитора, издадено на плочи.
Предстои двамата да концертират в Загреб и Виена, където ще представят творчеството на Панчо Владигеров. На 26 юни в София Александър и Константин ще изпълнят Камерен концерт от Панчо Владигеров. Творби на композитора внуците му ще изпълнят и на 2 юли в рамките на музикален фестивал в Пловдив.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВкараха трима дрогирани водачи в ареста за 24 часа
Следваща статияМладежите предпочитат релакс и „нищоправене“, сочи национално проучване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here